توسعه نظریه تیپ شخصیتی سابقه ای طولانی دارد. از آثار زیگموند فروید گرفته تا کارل یونگ و فراتر از آن، درک شخصیت یک فرد برای بسیاری افراد در زمینه روانشناسی و علوم اجتماعی از دیرباز جذابیت داشته است. با پیشرفت تکنولوژی، اما مهمتر از آن تحقیقات با تحلیل انتقادی و تفکر، روانشناسان چهار نوع مختلف شخصیت را تعریف کرده اند. تیپ های شخصیتی A، B، C و D. در این راهنما قصد داریم نگاهی به این انواع مختلف شخصیت و تئوری های پشت هر یک انداخته و درک بهتری از آنها بدست آوریم.
نظریه های تیپ شخصیتی
در طول سال ها، ممکن است در مورد چندین نظریه و تست شخصیت شنیده باشید. چیزی که همه آنها به اشتراک میگذارند این است که همه آنها در تلاش هستند تا بفهمند چه چیزی این افراد را تحریک، کنترل و مدیریت میکند و چگونه میتوان از تست های شخصیت برای استعدادیابی افراد استفاده کرد. در حالی که روانشناسان به ما بینشی در مورد تیپ های مختلف شخصیت میدهند، تاریخچه ای طولانی وجود دارد که زیربنای طبقه بندی های اخیر است. تاریخچه این تیپ های شخصیتی از دو متخصص قلب به نام های فریدمن و روزنمن نشأت میگیرد که بطور تصادفی رفتار نوع A را پس از اینکه نیاز داشتند صندلیهای اتاق انتظار خود را خیلی زودتر از حد انتظار دوباره روکش کنند، کشف کردند. مبتکر اشاره کرد که صندلیها به شکلی غیرعادی فرسوده شده اند: «در مورد بیماران شما چیز متفاوتی وجود دارد، من هرگز ندیده ام که کسی چنین صندلی هایی را استفاده کند». صندلی های سالن های انتظار پزشکان، بخصوص در لبه صندلی ها و روی بازوها، فرسودگی یکسانی نداشتند. در حالی که پزشکان در ابتدا این اظهارات را رد کردند، تنها پنج سال بعد بود که تحقیقات رسمی خود را آغاز کردند. فریدمن و روزنمن (1976) این رفتار را تیپ شخصیتی A نامگذاری کردند.
درک چهار تیپ شخصیتی مختلف
تستهای شخصیتی مختلفی وجود دارد که میتوان آنها را انجام داد، اما یکی از آنها که میخواهیم روی آن تمرکز کنیم، تیپ شخصیتی A، B، C و D است. در اینجا هر کسی را میتوان در چهار دسته بندی قرار داد. با این حال، آنها بطور انحصاری تنها در یک دسته یا تیپ دسته بندی نمیشوند. این به این دلیل است که همه افراد، ویژگیهای شخصیتی غالب تری را از یکی از تیپ ها نشان میدهند، اما عناصری از نوع دیگر را نیز دارند. از این تیپ های شخصیتی میتوان برای درک شخصیت یک نامزد شغلی در موارد دیگر نیز استفاده کرد. از شناسایی افرادی که احتمال بیشتری دارد بازیکن بهتری باشند، گرفته تا افرادی که دارای ویژگیهایی برای رهبری هستند. همانطور که بحث شد، تست ها شاخص هایی برای تیپ شخصیتی هستند و نمیتوانند شما را در یک دسته یا دسته دیگر قرار دهند. صفات غالب در هر دسته وجود خواهد داشت، اما به ندرت میتوان افرادی را پیدا کرد که فقط در قالب یک دسته باشند.
تیپ شخصیتی A
تیپ شخصیتی A تیپ «پر حرکت» است. آنها استانداردهای بسیار بالایی دارند، بسیار رقابتی و عاشق تعیین اهداف هستند و دوست دارند تا حد امکان به اهداف خود برسند. با این حال، تیپ شخصیتی A زمانی که همه چیز اشتباه پیش میرود دست بکار نمیشوند، بلکه زمانی که کارها در مسیر درست است، مجادله میکنند. حتی اگر نتیجه مثبت یا خیلی خوب باشد، آنها میخواهند دوباره این کار را انجام دهند زیرا فکر می کنند میتوان آنرا بهتر انجام داد. شخصیت تیپ A را می توان به عنوان کارگردان نیز نامید. هدف گرا، ریسک پذیر و تحت استرس، شخصیت تیپ A خود را کارمند و رهبری فوق العاده سختکوش و کوشا نشان میدهد. گاهی اوقات، عادت سخت کار کردن با تمایلات اعتیاد به کار تا زمانیکه مطمئن شوند که کار مطابق با استانداردهای دقیق آنها انجام میشود، دارند. بسیاری از شخصیت های تیپ A را در پست های رهبری ارشد یا در تلاش برای رسیدن به آنجا و حتی در نقشهای کارآفرینی خواهید دید.
تیپ شخصیتی B
تیپ B شخصیتی آرام است. اینها افرادی هستند که عموماً در رفتارشان بسیار متین و آرام هستند. با این حال فکر نکنید که این افراد بسیار منزوی هستند. برعکس، آنها عاشق بودن در کنار مردم هستند و دوست دارند در مرکز توجه باشند. نیاز آنها این است که تقریباً همه آنها را دوست داشته باشند. مورد تشویق یا تایید قرار گرفتن، کلید شخصیت آنهاست. شخصیت تیپ B را می توان با نام اجتماعی نیز نامید. شخصیت تیپ B که رابطه گرا، برونگرا و مشتاق است، کسی است که دوست دارد در مورد خود صحبت کند، نه برای خودنمایی بلکه دوست داشتنی باشد. خوب بودن و آگاهی در مورد بسیاری از چیزها یک عامل محرک برای آنها است. با این حال، هر شکلی از تحقیر عمومی ویرانگر است. زیرا به عنوان حمله به کل موجودیت فرد تلقی میشود. در محل کار، آنها سازنده روابط و اجتماعی هستند.
تیپ شخصیتی C
تیپ C شخصیت جزئی است. آنها در محیط هایی که همه چیز کنترل شده و پایدار است، رشد میکنند. دقیق و منطقی بودن در هر کاری که انجام میدهند، چیزی است که این شخصیت واقعاً از خود نشان میدهد. غلبه منطق بر احساسات یک ویژگی طبیعی است. از هیاهو یا شلوغی رنج نمیبرند، در واقع از آن متنفرند زیرا حقایق و داده ها را میخواهند. شخصیت تیپ C را می توان به عنوان متفکر نیز نامید. جزئیات گرا، منطقی و آماده، این شخصیت دقیق، مدبر و متفکر در شرایطی که همه چیز باید قبل از هر موضعی تحلیل شود، بسیار خوب است. آنها دوست دارند همه چیز را کنترل کنند، حتی دیگران را که میتواند جنبه منفی این شخصیت باشد. داشتن تمام حقایق در دست، باعث میشود که آنها به عنوان یک فرد بسیار دشوار در ایده های متضاد یا پرسش گری شکست بخورند. زیرا آنها همه چیز را با اطلاعاتی که دارند و داده اند تفسیر میکنند. در یک محیط کاری، آنها با اطلاعات و داده هایی که باید در اختیارشان قرار دهند، بسیار دقیق هستند.
تیپ شخصیتی D
تیپ D شخصیت اگزیستانسیالیست است. آنها در ظاهر آرام هستند و از اینکه همه چیز تا زمانی که ممکن است یکسان بماند، لذت می برند. آنها طبیعت سخت کوشی دارند. افرادی مانند نوع B راضی کننده هستند، اما میخواهند بدانند که برای کارشان مورد نیاز هستند نه اینکه آنها را فقط در مورد اینکه چه کسی هستند تایید کنند. آنها نیاز به احساس امنیت دارند و معتقدند که ریسک کردن یا تغییر در واقع بسیار خطرناک است و بر تعادل زندگی اثر میگذارد. شخصیت نوع D را میتوان به عنوان حامی نیز نامید. این شخصیت بسیار سازمان یافته، وظیفه گرا، تثبیت کننده و محتاط، فردی است که به عنوان حامی در یک تجارت دیده میشود. حامی به معنای کمک به دیگران، نشان دادن شفقت، متفکر و مراقبت کننده. آنها باید احساس کنند عضوی از یک تیم هستند، اما در آن تیم میتوانند به عنوان یک شخصیت پدرانه عمل کنند، به دیگران کمک کنند تا به موفقیت برسند و هرگز از کار یا تجارت دست نکشند. در یک محیط کاری، آنها در انجام وظایف تکراری بسیار خوب هستند. در واقع، آنها از کمبود تنوع لذت میبرند زیرا تغییر میتواند باعث ناراحتی شود.
منبع: thomas.co