احساس خارش پوست را معمولا همه تجربه کردند. وقتی پوست فردی دچار خارش میشود اولین کار خاراندن آن ناحیه است. هر زمان که پوست تحریک میشود، از خود واکنش بروز داده که باعث خارش میشود. اگر این خارش دائمی و همیشگی باشد، فرد باید به فکر چاره باشد چرا که گاهی خاراندن دائم پوست باعث میشود جای زخم ایجاد شده و بیماری تشدید شود.
علت خارش پوست
خارش پوست تن، سر و … ممکن است در اثر مسائل مختلف، ایجاد شود که ما در این مقاله به علل مهم آن اشاره میکنیم:
- خشکی پوست و سن بالا
- اختلالهای بدن مانند دیابت
- بیماریهای مختلف مانند بیماریهای کلیه و کبدی
- واکنش آلرژی به پشم، مواد شیمیایی و لوازم آرایشی مانند صابون
- حساسیت به داروهای آنتیبیوتیک یا ضدقارچ
- شستوشو یا حمام بیش از حد
- بارداری
- بیماریهای پوستی مانند اگزما، پسوریازیس، کهیر، آبله مرغان، سوختگی پوست، بیماری گال یا نیش حشرات
علت خارش بدن در شب چیست؟
بدون شک از خود میپرسید که علت خارش پوست بدن در شب چیست؟ برخی از افراد در هنگام خواب دچار خارش بدن در شب میشوند. شرایط و بیماریهایی که میتوانند باعث خارش پوست بدن در شب بشوند شامل موارد مختلف هستند؛
- اگزما؛ از شایعترین علتهای خارش پوست در شب، اگزما است. این حالت میتواند باعث خارش در روز هم شود.
- پسوریازیس؛ یکی از بیماریهای پوستی است که با خارش پوست بدن همراه است.
- حساسیتهای پوستی میتوانند باعث خارش پوست در شب شوند.
- گاهی برخی از رختخوابها و تختها دارای حشراتی هستند که میتوانند باعث خارش و حساسیت پوست بدن شما شوند. در این صورت باید برای درمان این خارش، روتختیها و پوششهایی که ممکن است حاوی کنه و یا حشرات گزنده باشند را بشویید و پاکیزه کنید.
- مشکلات و اختلالات تیروئید
- مشکلات عصبی
- واکنشهای آلرژیک
- بیماریهای کلیه و کبدی
درمان خارش بدن در شب
اگر فردی در هنگام شب دچار خارش بدن شد، باید برای رفع و کنترل آن کارهایی را انجام دهد و نکاتی را رعایت کند:
- از مرطوبکنندهها در کاهش خارش شبانه استفاده کند.
- محل خواب خود را بیش از حد گرم نکند تا باعث ازدسترفتن آب بدن، خشکی و خارش شود که یکی از علت خارش بدن در شب همین موضوع است.
- محل خارش را کمتر بخاراند تا باعث افزایش خارش نشود.
- از موادی که باعث میشود فشارخون بالا برود مانند: خوردن خوراکیهای کافئیندار، غذای چرب و الکل پرهیز کند.
- از لباسهای که الیاف طبیعی مثل پنبه، ابریشم دارند و لباسهای نرم استفاده کند.
برای اینکه با دلایل خارش بدن در شب بیشتر آشنا شوید و راه های درمان آن را بدانید؛ در مقاله علل خارش پوست مجله سلامتی دکترتو توضیخات بیشتری داده شده است.
برای خارش پوست چه بخوریم؟
اگر فردی دچار خارش پوست و یا بدن میشود و میخواهد از روش درمان خانگی استفاده کند، باید بداند که نمیتوان فقط از داروها و خوراکی برای کنترل و درمان آن استفاده کرد. فرد باید رژیم غذایی مناسبی را رعایت کند. باید از خوردن غذاهایی مانند بادمجان، ماهی، تخممرغ و مواد غذایی که حاوی ادویههای تند است و باعث افزایش خارش در دستوپا میشوند، پرهیز کند.
نباید نوشیدنیهای حاوی الکل هم مصرف کند. مواد غذایی که افزودنی هم داشته باشد برای خارش بدن مضر است. فرد باید از غذاهای آبکی و مخصوصا آبمیوههایی مانند آبهویج، سیب و سبزیهایی مانند کاهو و خیار متناسب با فصل مصرف کند.
بهترین دارو برای خارش بدن چیست؟
بیشتر افرادی که دچار این احساس میشوند به فکر خوردن دارو و رفع این مشکل میافتند. البته باید به این نکته توجه داشته باشند که قبل از اینکه هر دارویی را مصرف کنند باید با پزشک مشورت کنند و علت خارش بدن در شب را بفهمد. چرا که بیشتر این خارشهای بدن مربوط به حساسیت و آلرژیها میشود.
میتوان از مرطوبکنندهها برای جلوگیری از خشکشدن پوست نیز استفاده کرد. با مصرف ضدآفتابها هم میتوان از آفتابسوختگی و خارشهای بعدی آن هم جلوگیری کرد.
داروهای مورد استفاده در درمان
برای درمان خارشهای شبانه از داروهای بدون نسخه هم میتوان استفاده کرد که باعث کاهش این احساس شوند. تعدادی از داروهای مورداستفاده عبارتاند از:
- آنتیهیستامینها، مانند (کلرفنیرامین، دیفن هیدرامین و هیدروکسی زین) که باعث رفع خارش و راحت خوابیدن فرد میشود.
- آنتیهیستامینهای جدید مانند (فکسوفنادین یا ستیریزین) هم برای درمان مفید است.
- پمادهای استروئیدی هم علت خارش بدن در شب را رفع میکند.
- داروهای ضدافسردگی هم از قبیل (میرتازاپین و دوکسیپین) اثر عالی در رفع خارش و آرامبخشی دارند.
درمانهای خانگی برای رفع خارش
اگر فردی دچار خارش پوست شد و درمان دارویی در دسترس نبود، میتواند از این روشهای بیدردسر و کمهزینه برای بهبود علت خارش بدن در شب و رفع آن استفاده کند. تعدادی از این درمانها عبارتاند از:
سرکه سیب
خاصیت ضدالتهاب و ضدمیکروبی دارد و از عفونت جلوگیری میکند. فرد میتواند در وان حمام دو فنجان از این مایع را بریزد و 15 تا 20 دقیقه در وان دراز بکشد و بعد خود را خشک کند.
جوش شیرین
حاوی مواد ضدالتهابی و قلیایی است و خارش را تسکین میدهد. میتوان یک فنجان جوش شیرین را به آب وان حمام اضافه کرده و 15 تا 20 دقیقه در آن دراز کشیده و سپس با حوله به بدن خود ضربه زد. اگر وان حمام نبود، آن را در یک ظرف درست کرده و روی بدن بریزید.
لیموترش
دارای خاصیت قابض، ضدالتهابی بوده، سرشار از اسید استیک است و درمان خارش پوست به شمار میرود. میتوان آب دو عدد لیموترش را گرفته و با پنبه روی ناحیه خارش مالید.
تخم شنبلیله
خاصیت ضدالتهابی دارد و برای رفع خارش مفید است. میتوان تخم شنبلیله را خیس کرده، سپس آسیاب کرده و خمیری درست کرد و به کل بدن یا محل خارش مالید.
نعنا
این گیاه خاصیت ضدعفونی و التهابی دارد و خارش را رفع میکند. میتوان یک دسته کوچک از نعنا را در ظرفی ریخته، وقتی به جوش آمد و خنک شد از صافی رد کرده و به تمام نواحی خارشدار زد. این درمان میتواند علت خارش بدن در شب یا روز را رفع کند.
عسل
خواص ضد میکروبی و التهابی دارد. از عفونت جلوگیری کرده و خارش و خشکی پوست را درمان میکند. فرد میتواند مقداری عسل را گرم کرده و در ناحیه خارش بمالد و بعد از 15 تا 20 دقیقه محل را شست و شو دهد.
روغن کنجد
برای کاهش التهاب و خارش پوست و رفع قرمزی آن مفید بوده و منبع بسیار عالی آنتیاکسیدان است. فرد مبتلا میتواند بعد از حمام کل بدن خود را با این روغن ماساژ دهد.
روغن نارگیل
سرشار از اسیدهای چرب بوده و خاصیت ضدالتهابی و آنتیهیستامینی دارد. خارش را رفع کرده و برای خشکی پوست مفید است و کاربردهای زیادی دارد.
روغن زیتون
منبع آنتیاکسیدان بوده و خاصیت ضدالتهابی دارد. خاصیت مرطوبکنندگی آن برای رفع خشکی و خارش پوست مفید است. فرد میتواند بعد از حمام کل بدن را با آن ماساژ دهد.
کمپرس سرد
برای آرامکردن خارش موثر است و هر روز میتوان از این کمپرس سرد برای رفع خارش استفاده کرد.
سخن پایانی
اگر فرد دچار خارش پوست شده و درمانهای خانگی اثری نداشت، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کند. چرا که ممکن است، این خارش دلیل مهمی داشته باشد و یک نقص در عضوی از بدن رخداده باشد که نیاز به درمان باشد.