کپسول اکسیژن از جمله تجهیزات پزشکی بسیار مهم است که معمولاً از آن در بیمارستانها و مراکز درمانی استفاده میشود و البته با توجه به این که ممکن است بعضی از افراد به دلایل مختلفی باید به طور پیوسته از این وسیله استفاده کنند، احتمال بکارگیری از آن در منازل نیز وجود دارد. به طور کلی تمام بیمارانی که به هر دلیلی نیاز به یک دستگاه کمک تنفسی دارند، باید نسبت به خرید کپسول اکسیژن اقدام کنند. حال شاید زمانی که در حال مطالعهی این مقاله هستید، به دنبال توضیحات بیشتری در خصوص این وسیلهی کاربردی باشید که احتمالاً مواردی مانند انواع و چگونگی کارکرد دستگاه و همچنین قیمت آن را مد نظر داشته باشید.
انواع کپسول گاز اکسیژن
همان طور که میدانید از مهمترین تجهیزات پزشکی حال حاضر که در بیمارستانها و بخصوص در اتاقهای عمل بیشترین استفاده از آن خواهد شد به انواع کپسولهای اکسیژن اختصاص داده میشود که در کنار این که به ظرفیتهای مختلف (از لحاظ حجم گاز) تقسیم میشوند اما نوع اکسیژن درون کپسول در دو شکل گاز اکسیژن فشرده یا مایع در نظر گرفته خواهد شد که در ادامه هر کدام را مختصراً توضیح خواهیم داد:
کپسول گاز اکسیژن فشرده
از نام این نوع کپسول کاملاً مشخص است که اکسیژن دریافت شده از هوا به طور کاملاً فشرده در درون کپسول گنجانده میشود تا این که بیمار برای مصرف از طریق ماسک یا کانولا بینی نسبت به خروج گاز اقدام کند که در واقع در زمان آزاد شدن، گاز اکسیژن با فشار بسیار بالا از کپسول خارج شده و سبب بهبود تنفس بیمار خواهد شد. ضمناً در نظر داشته باشید که در حالت جوی عادی، فقط 21 درصد از هوای تنفس شده حاوی اکسیژن است اما در کپسول اکسیژن فشرده شده این مقدار به حدود 99 درصد افزایش مییابد.
کپسول گاز اکسیژن مایع
مقدار اکسیژن خالص در این نوع از کپسول تنفسی نیز نزدیک به 99 درصد است اما به صورت کاملاً مایع و به طریق سرد کردن گاز اکسیژن تهیه میشود. البته در اکثر مواقع از چنین کپسولی برای بیماران در نظر گرفته نخواهد شد چرا که استفاده از آن برای کوتاه مدت توصیه نمیشود. با این حال به طور کلی از این نوع کپسول در موارد ضروری استفاده شده و به جهت درمانهای طولانی مدت نیز انتخاب مناسبی خواهد بود چرا که هم از قابلیت حجیم بودن برخوردار است و هم نسبت به سایر کپسولهای اکسیژن دارای قیمت کمتری است.
نکته مهم: در زمان استفاده از کپسول اکسیژن توجه نمایید که اکسیژن خون بیمار کنترل شود و در حد نیاز اکسیژن رسانی صورت گیرد.اندازه گیری سطح اکسیژن خون به وسیله دستگاه پالس اکسیمتر انگشتی امکان پذیر میباشد و برای بیمارن تنفسی از الزامی ترین وسیله های پایش سلامتی است.
ظرفیتها کپسولهای اکسیژن
پر واضح است که برای راحتی در حمل و استفاده برای گروههای سنی مختلف، از ظرفیتهای مختلفی برای کپسول اکسیژن رونمایی شود. لذا در حال حاضر این نوع از تجهیزات پزشکی در چند سایز مانند 2.5، 5، 10، 20 و 40 لیتری در بازار فروش وجود دارد که البته در انواع قابل حمل و صنعتی در نظر گرفته شدهاند. برای مثال کپسولها با ظرفیت 2.5 لیتر بسیار کوچک هستند که اکثراً برای نوزادان بیمار استفاده میشوند و از طرف دیگر کپسول نوع 40 لیتری نیز در مراکز درمانی بکارگیری خواهد شد. به طور کلی متناسب با وضع موجود میتوان از هر کدام از این کپسولها بهره برد.
اجزای مختلف کپسول اکسیژن
از انواع و ظرفیت این ابزار پزشکی که بگذریم، به اجزای تشکیل دهندهی آن میرسیم که سالم بودن هر کدام از آنها برای عملکرد صحیح دستگاه ضروری است. حال اجازه دهید بخشهای مختلف این دستگاه کمک تنفسی را معرفی کنیم. در واقع بعد از استوانهای که به عنوان کپسول گاز اکسیژن در نظر گرفته میشود. دیگر اجزایی که از این دستگاه باید معرفی کرد، مانومتر است که به قسمتهای مختلف تقسیمبندی میشود که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- فشارسنج: این مورد فشار گاز داخل کپسول را نمایش میدهد.
- شیر تنظیم کننده: وظیفهی این شیر کاهش فشار گاز داخل کپسول قبل از رسیدن به مانومتر خواهد بود.
- جریان سنج: برای آن که بیمار یا اطرافیان آن از مقدار اکسیژن مصرف شده مطلع شوند، باید از این قسمت بهره ببرند.
- پیچ کنترل: برای تنظیم کردن میزان اکسیژن از این بخش استفاده میشود.
- شیشهی آب مقطر: اگر نیاز به مرطوب کردن اکسیژن باشد، از محتویات این شیشه بکارگیری خواهد شد.
دقت کنید که اگر هر کدام از بخشهای کپسول اکسیژن مانند مانومتر یا زیرمجموعههای آن دچار ایراد شده باشد، باید از طریق فروشگاههای مجاز نسبت به تهیه آنها اقدام کنید. در این خصوص در بند آخر این مقاله به معرفی یک فروشگاه معتبر در این رابطه خواهیم پرداخت.
نحوه استفاده از دستگاه کپسول گاز اکسیژن
برای این که بتوانید در منزل از این وسیله پزشکی استفاده کنید، باید مراحل زیر را انجام دهید:
بررسی اولیه کپسول
در اولین گام باید از وجود مقدار کافی از گاز اکسیژن اطمینان حاصل کنید. دقت کنید زمانی که اقدام به خرید کپسول اکسیژن میکنید، از شرکت مدنظرتان سوال کنید که چه زمانی باید کپسول را تعویض و یا پر کنید. سپس به بررسی سطح آب محفظه بپردازید و اگر از مقدار معین شده پایینتر بود، حتماً آن را با استفاده از آب مقطر پر کنید.
وصل کردن لوله
طبق آموزشهایی که در گذشته دیدهاید، باید لولهی کانولا بینی (یا ماسک) را به کپسول گاز اکسیژن متصل کنید. اگر از نحوهی انجام این مورد اطلاع ندارید، کافی است که از متخصصین امر سؤال کنید. البته ممکن است در دفترچه راهنمای این دستگاه نیز به این مسئله اشاره شده باشد. نهایتاً بعد از وصل کردن لوله، از خم نشدن آن که سبب مسدود شدن راه لوله میشود نیز مطمئن شوید.
تنظیم جریان اکسیژن
در مرحله بعدی باید با استفاده از رگولاتور و با توجه به نظر پزشک معالج، میزان جریان اکسیژن مورد نیاز بیمار را تنظیم نمایید. دقت نمایید باید برای این کار حداکثر دقت را بکار بگیرید چرا که در غیر این صورت ممکن است شرایط اذیت شدن بیمار را فراهم کرده باشید.
قرار دادن کانولا در بینی
در آخر نیز کانولا را در بینی یا اگر قصد استفاده از ماسک را دارید، آن را بر روی صورت قرار دهید. توجه داشته باشید اگر از ورود اکسیژن در کانولا مطمئن نیستند، ابتدا آن را در یک ظرف آب بگذارید و در صورتی که حباب شکل گرفت، به معنای جریان داشتن اکسیژن خواهد بود. با انجام این چند روش به راحتی میتوانید از کپسول اکسیژن استفاده کنید.
نکات ایمنی در هنگام استفاده از دستگاه کمک تنفسی
در نظر گرفتن نکات زیر در هنگام استفاده از کپسول گاز اکسیژن ضروری است:
- دقت کنید به دستگاه به هیچ عنوان ضربه وارد نشود.
- دستگاه را به طور کاملاً ایستاده استفاده کنید.
- اگر نیازی به استفاده از دستگاه ندارید، شیرفلکه آن را ببندید.
- در کنار دستگاه، روغن، تینر بنزین و مواردی از این دست را نگهداری نکنید.
خرید کپسول اکسیژن از فروشگاه اینترنتی توانی نو
اگر چه خرید کپسول گاز اکسیژن و متعلقات آن مانند مانومتر که به عنوان یکی از تجهیزات پزشکی مهم شناخته میشوند، ضروری به نظر نمیرسد اما ممکن است در بعضی مواقع نیاز به این گونه لوازم پیدا کنید و یا شاید بیماری در منزل داشته باشید که استفاده از چنین وسیلهای برایش الزامی باشد. بنابراین باید یک فروشگاه معتبر را زیر نظر بگیرید تا بتوانید چنین تجهیزاتی را به شرط با کیفیت بودن تهیه کنید.
پیشنهاد ما استفاده از فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو است که سالهاست در این زمینه مشغول به فعالیت است. به طور کلی چنانچه قصد دارید در خصوص این محصول پزشکی اطلاعاتی کسب کنید، توصیه میکنیم با استفاده از راههای ارتباطی قرار داده شده در ادامهی مطلب با بخش پشتیبان فروشگاه توانی نو تماس بگیرید تا به طور کامل در جریان قیمت و خرید کپسول اکسیژن قرار بگیرید.