شما اینجا هستید

    پزشکی » چه زمانی به دکتر زنان مراجعه کنیم

دکتر زنان زایمان جزو دکترهایی است که معمولاً زنان تنها هنگام مواجه‌شدن با مشکلات خاص، بیماری‌های حاد و یا بارداری به او مراجعه می‌کنند. متأسفانه در جامعهٔ ما، زنان از بیان مشکلات جسمی خود خجالت می‌کشند و چشمشان را روی علائم خاص جسمانی خود می‌بندند. همین بی‌توجهی‌ها به علائم جسمانی، در آینده سبب بروز مشکلات […]

دکتر زنان زایمان جزو دکترهایی است که معمولاً زنان تنها هنگام مواجه‌شدن با مشکلات خاص، بیماری‌های حاد و یا بارداری به او مراجعه می‌کنند. متأسفانه در جامعهٔ ما، زنان از بیان مشکلات جسمی خود خجالت می‌کشند و چشمشان را روی علائم خاص جسمانی خود می‌بندند. همین بی‌توجهی‌ها به علائم جسمانی، در آینده سبب بروز مشکلات جدی و بیماری‌های خطرناک می‌شوند. آگاهی زنان جامعهٔ ما نسبت‌به بدن خود، بسیار ضعیف است و بسیاری از مشکلات آنان به‌دلیل عدم مراجعهٔ به‌موقع به پزشک زنان است.

همهٔ زنان باید یک‌سری علائم عمومی را بشناسند و در مدت‌زمان‌های خاص به دکتر متخصص زنان مراجعه کنند. هر بانویی باید یک دکتر متخصص خوب برای خود انتخاب کند و پیگیر سلامتی جسمی خود باشد، زیرا پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. دکتر متخصص می‌تواند به شما کمک کند تا علائم را بشناسید و به‌موقع پیگیر سلامتی خود باشید.

اکثر زنان نمی‌دانند که چه موقع باید به پزشک مراجعه کنند تا با مشکلات جدی روبه‌رو نشوند؛ در این مقاله بررسی می‌کنیم که چه زمانی برای مراجعه به پزشک زنان برای آن‌ها مناسب‌تر است.

پزشک زنان کیست؟

دکتر زنان جراح یا پزشکی است که انواع بیماری‌های مربوط به خانم‌ها و دستگاه تناسلی آن‌ها را تشخیص می‌دهد و می‌تواند آن‌ها را درمان کند. متخصص زنان سلامت عمومی آنان را ارزیابی می‌کند و در ارتقای کیفیت سلامتی‌شان نقش مهمی را ایفا می‌کند. حیطهٔ عملکردی دکتر زنان و زایمان علاوه‌بر تشخیص و درمان بیماری‌های دستگاه تناسلی، شامل تشخیص و درمان بیماری‌های پستان نیز می‌شود. همچنین انجام مراقبت و پیگیری زنان باردار در قبل، حین و بعد از زایمان نیز جزء حیطهٔ عملکردی آن‌هاست.

دکتر زنان زایمان خوب قادر است اختلالات قاعدگی، دردهای بیش‌ازحد قاعدگی، عفونت دستگاه تناسلی، دردهای حین نزدیکی، بیماری‌های رحم و بیماری‌های دهانه رحم را تشخیص و درمان کند. علاوه‌براین‌ها، سرطان تخمدان، سرطان رحم، HPV، اختلالات هورمونی، عفونت‌های مقاربتی نیز توسط آن‌ها قابل‌تشخیص و درمان است.

پزشک زنان در حیطهٔ بارداری زنان و زایمان مانند سزارین و زایمان طبیعی تخصص دارد و افراد می‌توانند در طول بارداری خود تماماً تحت نظر باشند. همچنین بیماری‌هایی مانند اکلامپسی، پره اکلامپسی، سقط جنین، زایمان سخت، جداشدن جفت، حاملگی خارج از رحم و غیره که مربوط به بارداری هستند نیز در حیطهٔ کاری آن‌هاست.

چه زمانی باید به دکتر زنان مراجعه کنیم؟

می‌توان گفت زمان مشخصی برای مراجعه به دکتر متخصص زنان وجود ندارد و بهتر است افراد پس از سن بلوغ، همیشه تحت نظر و بررسی پزشک زنان باشند. گاهی علائمی در افراد ظاهر می‌شود که حتماً باید پس از حس کردن آن‌ها به پزشک متخصص مراجعه کنند:

  • عادت‌های ماهیانه نامنظم و خون‌ریزی‌های غیرطبیعی؛
  • نداشتن عادت ماهیانه به‌مدت ۳ ماه؛
  • دردهای شدید در زمان قاعدگی؛
  • داشتن درد یا مشکلات جنسی حین رابطهٔ جنسی؛
  • وجود خارش، سوزش یا ترشحات غیرطبیعی در واژن؛
  • یائسگی زودرس؛
  • نازایی؛
  • دیدن اختلالات هورمونی مانند رشد بیش‌ازحد موهای بدن؛
  • وجود توده‌هایی در پستان که حالت غیرطبیعی دارند و یا ترشحات غیرطبیعی از آن‌ها خارج می‌شود؛
  • تمام دوران بارداری اعم از قبل، حین و بعد آن؛
  • حاملگی خارج از رحم؛
  • پره اکلامپسی؛
  • سقط جنین؛
  • درد ناحیهٔ لگن.

اولین مراجعه به دکتر زنان زایمان

گاهی اوقات حتی یک نوزاد با جنسیت دختر نیز می‌تواند با مشکلاتی از قبیل عفونت‌های قارچی، خونریزی واژن به‌علت قطع‌شدن هورمون‌های مادر و دیگر اختلالات آناتومی بدن مواجه شود. در این صورت حتی از نوزادی نیاز به مراجعه به پزشک زنان در آن‌ها احساس می‌شود. پیشنهاد می‌شود تمام دختران از سنین ۱۳ به بعد که سن بلوغ آن‌هاست، حتماً به پزشک زنان مراجعه کنند و تحت چکاپ‌های سالیانه و مدت‌دار قرار گیرند.

مراجعه به پزشک زنان باید به‌صورت دوره‌ای باشد تا فرد با ویژگی‌های خاص بدن خود آشنا شده و اگر زمینهٔ بیماری‌های ارثی و غیره را دارد، خیلی زود تشخیص داده شود. در بسیاری از موارد، افراد با مراجعه به پزشک متخصص زنان، با مراقبت‌های جسمی و جنسی آشنا می‌شوند که از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری می‌کند. اگر دختران قبل از ازدواج و بارداری بسیاری از نکات را بدانند، زندگی جسمانی و جنسی سالم‌تری خواهند داشت.

متأسفانه در کشور ما اطلاع‌رسانی در این حیطه بسیار ضعیف است، بنابراین افراد می‌توانند با مراجعهٔ به‌موقع به پزشک زنان و انجام چکاپ‌ها، به‌راحتی اطلاعات لازم و کافی را کسب کنند.

در جلسات مراجعه به دکتر زنان چه اتفاقاتی می‌افتد؟

در اولین جلسه، پرستار یا منشی از شما سؤالاتی در خصوص وضعیت سلامت جسمی، بهداشت شخصی و سوابق سلامتی می‌پرسد. او این اطلاعات را وارد پروندهٔ پزشکی‌تان می‌کند تا یک تاریخچهٔ سلامتی برای مراجعات بعدی داشته باشید و روند درمانی شما در آن نوشته شود. در این پروندهٔ پزشکی، اطلاعاتی درمورد نوشیدن الکل، مصرف سیگار، مصرف داروهای خاص، مصرف داروهای مخدر و غیره نیز درج خواهد شد. البته که این اطلاعات کاملاً محرمانه است و پزشک برای بررسی روند درمانی به آن‌ها نیاز دارد.

در مرحله بعدی، به گفت‌وگو با پزشک خود می‌پردازید و از علائم یا نگرانی‌های خود به او می‌گویید. دکتر نیز درمورد آن‌ها با شما صحبت خواهد کرد و مراحلی که باید برای درمان پیش برد را توضیح خواهد داد. در این بخش می‌توانید تمام سؤالات خود را بپرسید و اطلاعات لازم را از پزشک خود دریافت کنید.

پس از گفتگو، در صورت نیاز، بررسی‌های بدنی در داخل مطب انجام می‌شود که شامل معاینهٔ سینه، معاینهٔ لگنی، پاپ اسمیر، تست بیماری‌های مقاربتی و غیره است. اگر دکتر برای شما آزمایش بنویسد یا نمونه‌برداری انجام دهد، معمولاً ۲ هفته طول می‌کشد تا جواب آن‌ها آماده شود. در این صورت، مراقبت‌های لازم را تا آماده‌شدن جواب آزمایش به شما می‌گوید، سپس با بررسی جواب آزمایش، در صورت نیاز، روند درمانی را شروع می‌کند. تمام این اطلاعات در پروندهٔ پزشکی شما به‌صورت محرمانه ثبت می‌شود تا سوابق پزشکی محفوظ بماند.

معاینات دکتر زنان زایمان به چه صورت است؟

همان‌طور که گفته شد، پس از بررسی وضعیت علائم و نگرانی‌های بیمار، بررسی‌هایی درون مطب انجام می‌شود و گاهی نمونه‌برداری‌هایی نیز برای انجام آزمایش صورت می‌گیرد.

  • معاینهٔ پستان

دکتر زنان زایمان برای یافتن توده‌های غیرعادی یا تغییر بافت پوست، با استفاده از انگشتان دست، هر دو پستان و نوک آن را با الگوهای مشخصی بررسی می‌کنند.

  • معاینهٔ لگنی

در این بخش پزشک متخصص دستگاه تناسلی را توسط اسپکولوم بررسی می‌کند و واژن و دهانهٔ رحم معاینه می‌شود.

  • آزمایش بیماری‌های مقاربتی

برخی از بیماری‌های مقاربتی از طریق آزمایش خون به‌راحتی قابل‌تشخیص هستند، اما برخی از آن‌ها را باید نمونه‌برداری کرد، سپس موردآزمایش قرارداد مانند HPV.

  • پاپ اسمیر

دکتر زنان در زمان معاینه، از سلول‌های دهانهٔ رحم نمونه‌برداری می‌کند که باید توسط آزمایشگاه آزمایش شود. آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص تغییرات سلول‌های دهانهٔ رحم است و به‌هیچ‌عنوان درد ندارد. تمام خانم‌ها باید از سن ۲۱سالگی، هر ۳ سال یک‌ بار این آزمایش را انجام دهند.

کلام پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که چه زمانی برای مراجعه به دکتر زنان زایمان بهتر است و دیدیم که مراجعه از سنین پایین از بروز بسیاری از مشکلات پیشگیری می‌کند. در جامعهٔ ما اطلاع‌رسانی درمورد سلامت جسمی و جنسی زنان پایین است. در این صورت، هر بانویی باید به سلامت شخصی خود اهمیت دهد و قبل از بروز علائم و دردها، به متخصص زنان مراجعه کند. اگر چکاپ های دوره‌ای برای زنان انجام گیرد و سلامت آن‌ها به‌طور منظم بررسی شود، بسیاری بیماری‌ها مانند سرطان رحم، سرطان پستان و غیره رخ نمی‌دهند.

برای پیدا کردن دکتر زنان مناسب و دریافت نوبت بدون دردسر، به سایت میهن پزشک سر بزنید.

دسته بندی: پزشکیبرچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

مطلب قبل و بعد
مطالب مشابه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد