بسیاری از افراد ممکن است در طول زندگی خود دچار درد بسیار شایع کیسه صفرا شوند که این درد ممکن است به دلیل مشکلات متفاوت در کیسه صفرا حس شود. کیسه صفرا نقش بسیار مهمی در بدن ایفا می کند که باید نسبت به تمامی علائم آن هوشیار بود. در برخی مواقع مشکل این عضو به حدی حاد می شود که باید توسط بهترین جراح عمومی در تهران جراحی و خارج شود. این عضو کیسه ای به اندازه 4 اینچ است که محل قرار گیری آن زیر کبد و در بخش بالایی و سمت راست شکم می باشد که شما باید برای درمان مشکلات کیسه صفرا سریعا اقدام کنید. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا در این زمینه اطلاعات بیشتری نیز کسب کنید. در ضمن شما برای یافتن جراح حرفه ای و متخصص می توانید به سایت های تاپتنا، جراحا، پذیرش24، نوبت دات آی آر و … مراجعه کنید.
کیسه صفرا چیست و چه نقشی دارد؟
کیسه صفرا اندامی کوچک به شکل میوه گلابی 4 اینچی می باشد که در زیر کبد در سمت راست بالای شکم واقع شده است. این عضو نقش بسیار ویژه ای در مراحل هضم و جذب غذا دارد. به طور خاص، محل بسیار دقیق کیسه صفرا را می توان بین سمت راست و زیر آرنج ذکر کرد. این اندام کوچک بین کبد و روده قرار دارد. نقش اصلی کبد ساختن صفرا است. در واقع صفرا مایعی می باشد که دارای اسیدهای صفراوی، کلسترول، گلبول های قرمز و نمک های معدنی است. کبد این مایع را به کیسه صفرا می فرستد تا در آنجا ذخیره شود.
وظیفه کیسه صفرا این است که زمانی غذا از معده به دوازده انگشتی می رسد، کیسه صفرا از ماهیچه های خود برای ارسال مایع صفرا به داخل آن استفاده می کند تا به هضم چربی ها و تجزیه چربی های موجود در غذا به معده، داخل روده کمک شایانی نماید. مایع صفرا به تجزیه و هضم چربی کمک می کند زیرا حاوی موادی است که آسان تر با چربی حل می شود. این فرآیند با حضور صفراکارتین در مایع صفرا انجام می گیرد.
دلایل به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا
سنگ کیسه صفرا بنا به دلایل مختلفی به وجود می آید که در ادامه آن ها را برای شما ذکر خواهیم کرد:
کلسترول اضافی در کیسه صفرا: کلسترول اضافی در کیسه صفرا باعث تشکیل سنگ های زرد در این اندام می شود. اگر مقدار کلسترول تولید شده توسط کبد از محلول موجود در کیسه صفرا بیشتر شود، سنگ های سفت و سخت در کیسه صفرا ایجاد می شوند.
بیلی روبین مازاد در کیسه صفرا: بیلی روبین در کبد به دلیل از بین رفتن گلبول های قرمز قدیمی توسط کبد تولید می گردد. در بعضی موارد مانند آسیب رسیدن به کبد و بروز اختلالات خونی، میزان بیلی روبین تولید شده به طور چشمگیری بیشتر می شود. اگر میزان بیلی روبین بیشتر از مقدار مورد نیاز باشد، کیسه صفرا توانایی تجزیه آن را ندارد و در این حالت، سنگ های کیسه صفرا رنگدانه ایجاد می شود. سنگ های سخت رنگ های مشکی و قهوه ای نیز در این زمان تشکیل می شوند.
تولید صفرای غلیظ در کیسه صفرا: در صورت اختلال در عملکرد کیسه صفرا، کیسه صفرا توانایی تخلیه کردن مایع داخل آن را ندارد، در این صورت مایع در کیسه صفرا گیر کرده و منجر به تشکیل محاسبات می شود.
علائم داشتن سنگ کیسه صفرا
درد در قسمت بالای شکم می تواند از علائم اصلی وجود سنگ در کیسه صفرا باشد. در حقیقت خوردن غذاهای بسیار چرب و سرخ کردنی یکی دیگر از دلایل بروز این بیماری است. درد کیسه صفرا ممکن است فقط چند ساعت طول بکشد. سایر علل شایع سنگ کیسه صفرا عبارتند از تهوع، استفراغ، ادرار تیره، سوزش سر دل، مدفوع به رنگ خاک رس، اسهال، آروغ زدن و سوء هاضمه. به طور معمول این علائم را علائم قولنج صفراوی نیز می دانند.
وجود سنگ های صفراوی ممکن است دردناک نباشد، اما دردی که افراد حس می کند به دلیل انسداد حرکت مایع صفرا توسط سنگ های تشکیل شده در کیسه صفرا است. بر اساس یافته های کالج آمریکایی گوارش در کشور آمریکا، تقریبا 80 درصد افرادی که مبتلا به سنگ کیسه صفرا هستند هیچ علامتی ندارند که به آن سنگ کیسه صفرا خاموش می گویند. پزشک ممکن است در طی جراحی های شکمی و همچنین آزمایش های اشعه ایکس متوجه سنگ های صفراوی شود.
چه کسانی بیشتر در معرض سنگ کیسه صفرا هستند؟
در حقیقت 2 الی 9 درصد افراد بیش از بقیه دچار سنگ کیسه صفرا می شوند. در ادامه می خواهیم شما را با کسانی که بیشتر در معرض سنگ کیسه صفرا هستند آشنا کنیم:
1 . افراد چاق
2 . کسانی که استروژن مازاد دارند: به نظر می آید استروژن مازاد ناشی از بارداری، درمان جایگزینی هورمون یا قرص های ضد بارداری است که موجب بیشتر شدن سطح کلسترول صفرا و کاهش یافتن تحرک کیسه صفرا می گردد.
3 . برخی قومیت های خاص: قومیت های خاصی مانند بومیان آمریکا استعداد ژنتیکی بسیار قوی جهت ترشح کردن سطوح بالای کلسترول در صفرای خود دارند و بنابراین در معرض خطر بیشتری برای ایجاد سنگ کیسه صفرا می باشند.
4 . خانم ها : خانم ها در مقایسه با آقایان دو برابر در معرض ابتلا به سنگ کیسه صفرا هستند.
5 . افراد مسن: کسانی که سن شان بالای 60 است بیشتر از افراد جوان به سنگ کیسه صفرا مبتلا می شوند.
6 . کسانی که داروهای کاهش دهنده کلسترول استفاده می کنند: داروهایی که موجب کاهش یافتن کلسترول خون می شوند ممکن است در واقع میزان کلسترول ترشح شده در صفرا را افزایش دهند. این مشکل به نوبه خود خطر به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا را در این افراد افزایش می دهد.
7 . افراد مبتلا به دیابت: در کل، کسانی که دیابت مبتلا هستند سطوح بالایی از گروهی از اسیدهای چرب به نام تری گلیسیرید دارند. این اسیدهای چرب می تواند موجب بروز سنگ کیسه صفرا شوند و احتمال به وجود آمدن آن ها را افزایش دهد.
8 . افرادی که کاهش وزن سریع داشته اند: به دلیل آن که بدن در طول کاهش وزن سریع، موجب متابولیزه چربی می شود، کاهش وزن سریع موجب می گردد که کبد کلسترول مازاد را به صفرا ترشح کند که ممکن است سبب به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا شود.
9 . کسانی که گرسنگی طولانی مدت را تجربه می کنند: گرسنگی تحرک کیسه صفرا را کاهش می دهد و باعث می شود صفرا با کلسترول بیش از حد تماس پیدا کند.
کلام آخر
بسیاری از افراد به بیماری سنگ کیسه صفرا مبتلا می شوند و ممکن است این مشکل بسیار حاد یا بسیار خفیف باشد. فرد در این صورت باید سریعا به جراح عمومی مراجعه کند تا ایشان با توجه به تخصص و مهارتی که دارد، اقدام به درمان مشکلات کیسه صفرا کند. برخی مواقع مشکل کیسه صفرا به قدری شدید است که جراح مجبور است کیسه صفرا را خارج کند. از این رو باید نسبت به تمامی علائم در بدن خود محتاط باشید و برای درمان اقدام کنید. ما نیز سعی کردیم در این مقاله مطالب مفیدی در رابطه با این موضوع در اختیار شما قرار دهیم تا اطلاعات بیشتر در این باره کسب کنید.
از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید از شما بسیار ممنونیم و در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در این باره دارید، می توانید از طریق سایت تاپتنا یا toptena.ir در میان بگذارید.