کمیسیون ماده ۱۰۰ یکی از مراجع اصلی برای رسیدگی به شکایات و تخلفات ساختمانی است که از نظر ضوابط ایمنی و شهرسازی دارای مشکل هستند. درصورتیکه شهروندان در زمینه ساخت و ساز مرتکب تخلف شده باشند، این تخلف تحت نظر کمیسیون ماده ۱۰۰ مورد بررسی قرار می گیرد.
تخلفاتی که در حیطه اختیارات کمیسیون ماده ۱۰۰ قرار می گیرد
تمام شهروندان هنگام ساخت و ساز در محدودههای شهری باید مجوز لازم برای فعالیت را از شهرداری آن منطقه را دریافت کنند. شهرداری هم موظف است پروانه ساخت را برای این افراد صادر کند، اما در صورتی که هرگونه ساخت و ساز غیر قانونی اتفاق بیفتد، وظیفه رسیدگی به آن به عهده کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری است.
در صورتی که هنگام ساخت یک ساختمان سازندگان آن بر اساس ضوابط تعیین شده در قوانین شهرسازی نکات ایمنی را رعایت نکنند و تخلفاتی را مرتکب شوند، کمیسیون ماده 100 تشکیل می شود تا به تخلف های انجام شده رسیدگی کند. این تخلفات عبارتند از:
- احداث هرگونه بنا یا ساختمان بدون مجوز و پروانه ساخت
- احداث بنا هایی که خارج از پروانه هستند یا مازاد بر مجوز ساخت هستند.
- احداث نکردن پارکینگ برای ساختمان یا ساخت پارکینگ غیر قابل استفاده
- تجاوز کردن به معابر شهری به واسطه ساخت بنا
- عدم استحکام بنا و رعایت نکردن ضوابط فنی و بهداشتی برای احداث
- تغییر دادن کاربری ساختمان به صورت غیرمجاز
- تخلف مهندسی که به عنوان مهندس ناظر ساختمان فعالیت می کند.
در صورتی که هر یک از تخلفات انجام شده در حوزه تبصرههای این قانون باشند، قابل اعتراض هستند. بهمنظور دریافت مشاوره و راهنمایی های بیشتر درباره کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، میتوانید به سایت Vakil-divan-edalat.com مراجعه نمایید.
چه کسانی عضو کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری هستند؟
اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری از افرادی تشکیل می شوند که حوزه اختیارات گسترده ای دارند، اما برخی از این اعضا حق رای در کمیسیون ماده ۱۰۰ را ندارند و فقط برای ارائه برخی توضیحات در جلسات حاضر می شوند. از اجزای تشکیل دهنده کمیسیون ماده صد می توان افراد زیر را نام برد.
- نماینده شهرداری
- نماینده دادگستری
- نماینده فرمانداری
- نماینده شورای شهر
نکته: شما می توانید در موارد لازم از طریق وکیل تخلفات اداری و کمک گرفتن از وکلای متخصص شکایت خود را در دیوان عدالت اداری پیگیری کند.
روند اجرایی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداریها
روند اجرایی در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری به گونه ای است که پس از اعلام شدن موارد تخلف و دریافت لایحه دفاعی برای شخص، پرونده مورد نظر جهت رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۰۰ بدون حضور داشتن فرد ذینفع ارجاع داده میشود. (اگر به توضیحات ذینفع نیازی باشد، حضور وی ایرادی ندارد.)
پس از ابلاغ رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، مالک می توانند تا ۱۰ روز پس از ابلاغ شدن رای، به آن اعتراض کند. مرجع رسیدگی به اعتراض ها در این زمینه هم کمیسیون دیگری در ماده ۱۰۰ است که اعضای آن با افرادی که در جلسه صدور رای شرکت کرده اند، تفاوت دارد؛ اما این رای دیگر یک رای قطعی محسوب می شود و قابل اعتراض نیست.
نحوه رسیدگی به پروندهها در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
رسیدگی به پرونده های مربوط به ساخت و ساز و تخلف های انجام شده در ساختمان سازی در دو کمیسیون بدوی و کمیسیون تجدید نظر مورد بررسی قرار می گیرد.
- در اولین مرحله تخلفات انجام شده در کمیسیون بدوی بررسی میشوند. نماینده شهرداری در این کمیسیون بدوی می تواند توضیحاتی را ارائه کند. ممکن است بررسی پرونده به کمیسیون تجدید نظر ارجاع داده شود تا سازندهای که تخلفی انجام داده بتواند با ارائه یک لایحه کتبی از خودش دفاع کند. تصمیماتی که در کمیسیون بدوی اتخاذ می شوند، در کمیسیون تجدید نظر میتوانند مورد اعتراض قرار بگیرند.
- در نهایت اعتراض های وارده به رای کمیسیون بدوی تا ۱۰ روز فرصت بررسی در کمیسیون تجدید نظر را دارند؛ اما تصمیم گرفته شده در این مرحله کاملاً قطعی و قابل اجرا است.
گاهی اوقات کارگرانی که در ساخت و سازهای غیر قانونی مشغول به کار هستند، به خاطر رسیدگی به این پرونده ها ممکن است از کار بیکار شوند. این افراد نیز می توانند با کمک گرفتن از وکیل تامین اجتماعی مشکلات خود را بر اساس قانون پیگیری کنند و درباره بیمه کارگری و بیمه شخص ثالث از وکیل های متخصص در زمینه بیمه تامین اجتماعی کمک بگیرند.
قبل از مراجعه به کمیسیون ماده ۱۰۰ به این نکات توجه کنید!
نکات مهمی هستند که قبل از مراجعه به کمیسیون و طرح شکایت باید به آن ها توجه داشته باشید. این نکات عبارتند از:
- مطالعه دقیق تخلفات انجام شده و اخطاریه ارسال شده
- ضمیمه نمودن دفاعیه فرم کار
- تکمیل فرم دفاعیه تا ۱۰ روز پس از دریافت نمودن اخطاریه و ثبت آن در دبیرخانه اداره کل ماده ۱۰۰
- حضور وکیل قانونی یا مالک اصلی هنگام ارائه فرم دفاعیه به همراه سند و کارت شناسایی
- در صورتی که فرم دفاعیه پس از اتمام مهلت ابلاغ اخطاریه ارائه نشود، مانعی برای صدور حکم کمیسیون ماده 100 نیست.
- بر اساس تبصره ۱ در ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها، رای کمیسیون از طرف منطقه مربوطه ابلاغ و اجرا می شود. در نهایت شهرداری باید نتیجه را به مالکان ابلاغ نماید.
بررسی تبصره های ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
تبصره های ماده 100 شامل ۱۱ تبصره می شوند که هر یک مربوط به تخلفات خاصی در ساخت و ساز هستند. به عنوان مثال تبصره 1 مربوط به ساخت و ساز غیر فنی توسط مالکان زمین است. تبصره ۵ این قانون مربوط به احداث نکردن پارکینگ و یا احداث پارکینگهای غیر قابل استفاده است. تبصره شماره ۸ قانون کمیسیون ماده ۱۰۰ نیز مربوط به دفاتر اسناد رسمی است. این دفاتر بایستی گواهی پایان کار و گواهی عدم خلافی برای ساختمان هایی که نیمه تمام هستند را ملاحظه کرده و در سند آن ها قید کنند.
سخن پایانی
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری محلی برای رسیدگی به تخلفات در حوزه ساخت و ساز است. این کمیسیون وظیفه کنترل نمودن، پیشگیری و رسیدگی به سایر تخلفاتی را دارد که در حین ساخت و ساز اتفاق میافتند.