پارکینسون، بیماری است که از اختلال در سیستم عصبی مرکزی بدن، ناشی میشود و در واقع از بین رفتن سلولهای تولید کننده دوپامین سبب ایجاد این بیماری شده و مشکلات مختلفی را برای بیمار بوجود میآورد که از جمله میتوان به کندی حرکت، لرزش بدن، سفتی اندام، راه رفتن غیرطبیعی و… اشاره کرد. اما در خصوص درمان یا بهبودی نسبی پارکینسون ادعاهای مختلفی مطرح شده است که مهمترین آنها فیزیوتراپی پارکینسون است. بله؛ این روش درمانی به خوبی میتواند شرایط را به نفع بیماران پارکینسون تغییر دهد. اما احتمالاً با این سوال مواجه شدهاید که به چه صورت این امر امکانپذیر است که ما در ادامه در خصوص این موضوع صحبت میکنیم و در انتهای مقاله نیز به معرفی یک کلینیک فیزیوتراپی پارکینسون تخصصی خواهیم پرداخت که بهترین خدمات را در این خصوص ارائه میدهد.
علائم و مراحل مهم بیماری پارکینسون
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم؛ این بیماری مربوط به سیستم عصبی مرکزی بدن است و علتهای مختلفی میتواند داشته باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
- بیماران پارکینسونی از مشکل لرزش بدن رنج میبرند که کاملاً ناخودآگاه و غیرارادی است که معمولاً در بخش انگشتها بیشتر احساس میشود.
- خستگی زودرس در زمان رفت و برگشت مفصل از دیگر علائم این بیماری است که سختی اندام را در پی خواهد داشت.
- افرادی که به این بیماری مبتلا هستند به کندی راه میروند و قدمهایشان کوچک است. ضمناً بدن این افراد در زمان حرکت به جلو خم میشود.
- ممکن است این بیماری آنقدر پیشرفت کند که به زوال عقل منجر شود.
به طور کلی برای تشخیص این بیماری که ممکن است با فیزیوتراپی پارکینسون منجر به بهبودی نسبی شود؛ میتوان چهار مرحله را در نظر گرفت که شامل موارد زیر خواهد بود:
- شکلگیری علائم این بیماری فقط در یک طرف بدن به شکل خفیف.
- ایجاد علائم در دو طرف بدن، بدون اختلال در وضعیت بدنی.
- ایجاد اختلالات جسمی در هر دو طرف بدن.
- درگیر شدن کل بدن که بروز علائم و نشانههای این بیماری است.
- ایجاد و تثبیت علائم و پیشرفته شدن بیماری.
هدفهای با اهمیت فیزیوتراپی بیماری پارکینسون
اصلیترین برنامههایی که میتوان در برنامه فیزیوتراپی این بیماری در نظر گرفت؛ موارد زیر هستند که هر کدام به تنهایی میتوانند به افزایش کیفیت زندگی بیماران پارکینسونی کمک کنند:
- افزایش قدرت عضلات و در نتیجه انعطافپذیری مفاصل بدن.
- افزایش و بهبود توانایی حرکتی بیمار پارکینسونی با در نظر گرفتن حرکات ورزشی مناسب.
- افزایش استقلال بیمار در روند زندگی.
- بهبود شرایط بدن و الگوهای حرکتی بیمار با فیزیوتراپی پارکینسون.
- افزایش تأثیر دارو درمانی در این نوع از بیماران.
- بهبود شرایط تنفسی بیماران پارکینسونی.
- ارائه آموزش در خصوص نحوه نگهداری از بیماران مبتلا به پارکینسون.
نحوه استفاده از فیزیوتراپی برای کمک به بیماران پارکینسون
همانطور که میدانید علائم بروز داده شدهی این بیماری در افراد، کاملاً متفاوت است و با توجه به وضعیت بدنی هر بیمار ممکن است نیاز به انجام فیزیوتراپیهای خاص به جهت بهبود این بیماری باشد. لذا قبل از هر گونه تخصیص انواع حرکات ورزشی یا فیزیوتراپی، ابتدا باید با بیمار بهطور مفصل گفتگو کرد (یا حداقل با یکی از نزدیکان بیمار). این مورد به این دلیل در نظر گرفته میشود تا پزشک معالج به طور کامل با وضعیت جسمی و حتی روانی بیماران پارکینسونی آشنا شود. در گام بعدی، متخصص فیزیوتراپی با توجه به آنچه که از بیمار متوجه شده است؛ نسبت به انجام تستهای مختلف مانند وضعیت قرارگیری بدن، اندازهگیری قدرت و البته انعطاف بدن، نحوه راه رفتن و بررسی تعادل در زمان قدم برداشتن و از همه مهمتر، هماهنگی دست و پاها اقدام خواهد کرد. نهایتاً پزشک معالج پس از دریافت نتایج تستهای در نظر گرفته شده به بررسی و انتخاب بهترین حرکات فیزیوتراپی پارکینسون اقدام کرده تا بیماران را به بهترین شکل ممکن در بهبود این بیماری راهنمایی کرده باشد که در واقع در این مرحله، برنامهای شامل انواع تکنیکها به جهت رهایی از پارکینسوب به بیماران داده میشود.
موارد موثر برنامهی درمانی فیزیوتراپی پارکینسون
همانطور که گفتیم برای اینکه بتوان برای بیماران مختلف پارکینسونی یک برنامه فیزیوتراپی مناسب ترتیب داد؛ باید بر اساس شدت و ضعف بیماری در افراد عمل کرد. حال با فرض در نظر گرفتن موارد عنوان شده، یک برنامه فیزیوتراپی در قالب ورزشهای پارکینسون برای افراد دچار این بیماری، نتایج زیر را منجر خواهد شد:
- چرخش راحتتر در زمان خوابیدن (در رختخواب).
- بهبود قدرت کلیهی عضلات بدن.
- تأثیر در منعطف شدن بدن.
- بهبود در هماهنگی کلیهی اعضای بدن در زمان راه رفتن.
- کمتر شدن ریسک زمین خوردن.
- بهتر شدن حرکات دست و پا.
- استفاده راحتتر از پلهها.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی در اندرزگو
معرفی انواع حرکات فیزیوتراپی پارکینسون
اگر چه تشخیص نوع فیزیوتراپی و ورزش های پارکینسون بر عهده پزشک معالج است؛ اما یکسری از حرکات ساده و ابتدایی را میتوان برای همهی افراد دچار این بیماری در نظر گرفت که مهمترین آنها عبارتند از:
- ماساژ درمانی به افزایش و بهبود گردش خون کمک میکند و به همین جهت باید برای این دسته از بیماران در نظر گرفته شود. البته پر واضح است که انجام ماساژ باید به دست افراد متخصص در نظر گرفته شود.
- در نظر گرفتن تمرینات کششی، گام موثر در بهبود بیماری پارکینسون است. این تمرینات که باید تحت پزشک معالج، انجام شود به افزایش قدرت عضلات و همچنین انعطافپذیری آنها منجر میشود.
- تمرینات هوازی نیز تأثیرات منحصربفردی در بهبود شرایط افراد مبتلا به پارکینسون دارد. بهعنوان مثال میتوان از شنا کردن، آهسته دویدن، ایروبیک در آب و… بهعنوان بهترین ورزشهای هوازی نام برد.
فیزیوتراپی پارکینسون در منزل با کلینیک دایان
در مورد فیزیوتراپی پارکینسون در منزل باید بگوییم که با توجه به موارد عنوان شده در این مقاله در خصوص بیماری پارکینسون، چنانچه در منزل افرادی مبتلا به این بیماری دارید و میخواهید از خدمات فیزیوتراپی در منزل برای بهبود شرایط این بیماران استفاده نمایید؛ توصیه میکنیم که از یک کلینیک تخصصی بهره ببرید که پیشنهاد ما بکارگیری از خدمات متنوع کلینیک دایان است. این مجموعهی حرفهای با دارا بودن افراد متخصص و همچنین بکارگیری از تجهیزات پیشرفته به طور کامل، خدمات فیزیوتراپی پارکینسون را برای افراد مبتلا به این بیماری در نظر گرفته است که برای استفاده از آنها کافی است که از طریق راههای ارتباطی قرار داده شده در سایت این کیلینیک به آدرس اینترنتی www.dayanphysiotherapy.com با مشاوران و مدیران فیزیوتراپی دایان در تماس باشید.