زگیل تناسلی مردان بر روی آلت تناسلی، کیسه بیضه یا اطراف مقعد ظاهر میشوند. در حال حاضر برای مردان، هیچ آزمایش خانگی قابل اعتمادی وجود ندارد که بتواند ویروس مسئول زگیلهای تناسلی را تشخیص دهد. برای تشخیص زگیل، بیمار باید از پزشک معالج خود درخواست وقت معاینه کند. متاسفانه زگیلهای تناسلی میتوانند علاوه بر نواحی تناسلی بدن افراد، بر روی لب ها، دهان، زبان و گلو نیز ظاهر شوند.
در زمان معاینه زگیلهای تناسلی چه سوالاتی پرسیده میشود؟
پزشک متخصص زگیل تناسلی سوالات مشخصی را از بیمار میپرسد، مواردی نظیر سوالات زیر، مسائلی هستند که توسط پزشک پرسیده میشوند:
- آیا در روابط جنسی خود مسائل مربوط به ایمنی (کاندوم) را رعایت میکنید؟
- آیا شرکای جنسی متعددی دارید؟
- آیا شما و شریک جنسی شما برای ابتلا به بیماریهای مقاربتی (STIs) آزمایش داده اید؟
- آیا با هر گونه علائمی مواجه هستید؟
- (برای زنان) آیا باردار هستید و یا میخواهید باردار شوید؟
پزشک در ادامه به معاینه و سپس انجام نمونه برداری (نمونه ای از زگیل) میپردازد تا ابتلای فرد به زگیل های تناسلی را مشخص کند. پزشک ممکن است از بیمار برای بررسی آزمایش HIV و ابتلای فرد به بیماری سفلیس، نمونه خون دریافت کند. بسته به این که نتایج آزمایشهای فرد به چه صورت باشد، پزشک میتواند فرد را برای آزمایشات بیشتر به متخصص ارجاع دهد.
اما زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود؟
علائم و نشانههای زگیل تناسلی در مردان
با وجود این که زگیل های تناسلی معمولا دردی ایجاد نمیکنند، این عارضه میتواند به دلیل محل قرار گیری، اندازه یا به واسطه ایجاد حس خارش آزار دهنده شود.
-اندازه زگیل تناسلی میتواند از کوچک تر از یک میلی متر تا چند سانتی متر (برای زگیل هایی که به صورت خوشه ای و به هم چسبیده هستند) متغیر باشد.
-مردان و زنان مبتلا به زگیلهای تناسلی معمولا از ضایعات بدون درد، خارش و ترشحات این نواحی شکایت دارند.
-در موارد نادری، خونریزی یا انسداد ادراری میتواند مشکل اصل بیمار باشد، این موضوع زمانی رخ میدهد که زگیل، ورودی مجاری ادراری را درگیر میکند (محلی که ادرار از بدن خارج میشود).
-ظاهر شدن زگیل بر روی چندین نقطه از بدن موضوع شایعی است.
-بیماران مبتلا به زگیلهای تناسلی ممکن است سابقه بیماری های مقاربتی پیشین یا فعلی را داشته باشند.
-در مردان، زگیلهای تناسلی میتوانند مجاری ادراری، آلت تناسلی، کیسه بیضه و ناحیه مقعدی را آلوده کنند.
-زگیل ها میتوانند به صورت توده های نرم و بالا آمده با سطحی نرم (بر روی محور آلت تناسلی) یا زبر با طرح های انگشت مانند (زگیلهای مقعدی) ظاهر شوند.
-زگیل های دیگر میتوانند به صورت ضایعات گل کلم مانند، مروارید شکل یا زبر با سطحی که مقدار کمی تیره شده است ظاهر شوند.
-بیشتر ضایعات بالا آمده هستند، اما بعضی از ضایعات میتوانند مسطح و با برآمدگی ناچیزی در بالای سطح پوست باشند. در بعضی موارد، ضایعات ممکن است به واسطه مو یا برجستگیهای آلت تناسلی (خصوصا در کسانی که ختنه نشده اند) پوشانده شود.
علت ابتلای افراد به زگیلهای تناسلی
زگیل های تناسلی به واسطه ابتلای افراد به (HPV) ایجاد می شوند. در حال حاضر بیش از صد گونه از ویروس پاپیلومای انسانی شناسایی شده اند، نزدیک به چهل مورد از این ویروس ها پتانسیل آلوده کردن نواحی تناسلی را دارند.
-بیشتر زگیل های تناسلی به واسطه دو نوع مشخص از ویروس پاپیلومای انسانی (نوع 6 و 11) ایجاد می شوند، خوشبختانه این دو نوع ویروس به عنوان موارد کم خطر شناخته میشوند، این یعنی پتانسیل ایجاد سرطان این ویروس ها چندان زیاد نیست.
-انواع دیگر ویروس پاپیلومای انسانی به واسطه ایجاد تغییرات منجر به سرطان و سرطان های دهانه رحم در زنان شناخته میشوند. ویروس پاپیلومای انسانی نوع 16، ویروسی پر خطر محسوب میشود، این ویروس مسئول ابتلا افراد به پنجاه درصد موارد سرطان دهانه رحم میباشد.
-انواع 18، 31، 33، 35، 39، 45، 51، 52، 56، 58، 59 و 68 ویروس پاپیلومای انسان نیز انواع پر خطر دیگری هستند که شناخته شده اند. انواع پر خطر ویروس پاپیلومای انسانی با عنوان انواع آنکوژنیک (تومورساز) ویروس پاپیلومای انسانی شناخته می شوند. عقیده پزشکان بر این است که ویروس پاپیلومای انسانی عامل ایجاد صد درصد موارد سرطان دهانه رحم محسوب میشود.
چه زمانی برای درمان زگیلهای تناسلی اقدام کنیم؟
اگر به زگیلهای تناسلی مبتلا هستید، بهتر است با متخصصان بخش سلامت مشورت کنید و گزینه های درمانی در اختیار را مورد بررسی قرار دهید.
زگیل های موجب خون ریزی که نمیتوانند به واسطه فشار مستقیم خون ریزی آنها کنترل شود، باید فورا توسط کادر درمان بررسی شوند. زگیل هایی که موجب انسداد مجاری ادراری میشوند و مانعی برای ادرار فرد ایجاد میکنند، از موارد اورژانسی هستند و باید در سریع ترین زمان ممکن درمان شوند.
درمان زگیلهای تناسلی
هیچ درمان کارآمد واحدی برای زگیل های تناسلی وجود ندارد. بعضی از گزینه های درمانی در اختیار افراد قرار دارند، با این حال هیچ درمانی، کارآمدی صد در صدی در حذف زگیل ها و پیشگیری از بازگشت آنها در بیماران را ندارد.
رفع عفونت فرد به ویروس پاپیلومای انسانی نیز امکان پذیر نیست. ممکن است زگیل های تناسلی در ده تا بیست درصد موارد به صورت خود به خودی و در بازه ای سه تا چهار ماهه محو یا ناپدید شوند.
1-انجماد:
در این روش زگیل ها با استفاده از نیتروژن مایع یا عامل انجماد دیگری منجمد می شد. این روش، اولین خط درمانی است که دنبال میشود، زیرا موفقیت درمانی زیادی دارد و آثار جانبی آن بسیار محدود است.
2-درمان لیزر
این درمان برای موارد حاد یا عود شونده از زگیلهای تناسلی استفاده می شود. این درمان میتواند به بی حسی موضعی، ناحیه ای یا بی هوشی عمومی نیاز داشته باشد. لیزر به صورت فیزیکی، ضایعات ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی را از بین می برد. معایب این روش شامل هزینه بالا، افزایش زمان بهبود، ایجاد زخم و پخش شدن تکه های حاوی عفونت ویروسی در هوا، به واسطه برخورد لیزر می باشد.
3-حذف با جریان الکتریکی (الکترودسیکیشن)
در این روش از جریان الکتریک برای از بین بردن زگیل ها استفاده می شود. این روش میتواند در مطب پزشکان و با کمک بی حسی موضعی انجام شود. توجه داشته باشید که دود برخواسته از این عمل میتواند حاوی عفونت باشد.
برای مشاوره با دکتر حسین کرمی متخصص زگیل تناسلی روی لینک زیر کلیک کنید: