طرفداران دیوارهای گیاهی زمان انتخابِ نوع دیوارشون سر یک دوراهی بزرگ گیر میکنن، دوراهی انتخاب بین گرین وال و ماس وال! متغیرهایی مثل بودجه، ظرفیت نگهداری، طبیعی بودن، ابعاد، سلیقه و تاثیرات زیستی میتونه تو این شرایط به انتخابها جهت بده اما اینکه هر کدام از این دو نوع دیوار سبز چه ویژگیهایی دارن، برای خیلیها محل سؤاله. برای همین تو این مقاله 3 تا تفاوت مهم بین ماس وال و گرین وال رو توضیح میدیم تا تو انتخاب به شما کمک کنیم؛ تا انتها با ما باشید.
🧐 گرین وال یا ماس وال؟ آیا مسئله این است!
قبل از اینکه به سراغ تفاوتهای این دو بریم، بذارید درباره دیوارهای گیاهی و انواع اونها صحبت کوتاهی داشته باشیم؛ بههرحال درک بهتر این تفاوتها وابسته است به شناخت کافیِ هر کدام از این دو گونه!
دیوارهای گیاهی رو با نام گرین وال (Green Wall) میشناسیم که خانواده بزرگی از باغچههای عمودی رو تشکیل میدن. گرین والها رو باسنجههای مختلفی دسته بندی میکنن که هر کدوم در جای خودشون معتبر هستن. سنجههایی مثل طبیعی یا مصنوعی بودن، نوع سازه گرین وال، نوع گیاهی که در گرین وال کار شده و بسیاری موارد دیگه که دیوارهای گیاهی رو به دستههای کوچک و کوچکتر تقسیم میکنه.
تفاوت بین گرین وال و ماس وال هم تو همین نقطه اتفاق میافته، یعنی تفاوت بین نوع گیاهانی که تو دیوار گیاهی کار شدن. برای ساخت گرین وال دامنه بزرگی از گیاهان آپارتمانی و بیرونی رو استفاده میکنن و اگه به جای گیاهان معمولی از خزه تثبیت شده برای ساخت گرین وال استفاده بشه، بهش ماس وال (Moss Wall) یا دیوار خزهای میگن. البته گرین وال و ماس وال میتونن از نظر نوع سازه هم باهم تفاوتهایی داشته باشن اما تفاوت بین پوشش گیاهی این دو، نقطه اصلی تقابلشون محسوب میشه به شکلی که تفاوت سازه دیگه اصلاً مطرح نیست.
خب؛ تا اینجا حتماً متوجه شدید ماس وال نوعی گرین واله که به جای گیاه معمولی از خزه، اون هم نه خزه معمولی، که “خزه تثبیت شده” در ساختش استفاده میکنن. خزه تثبیت شده ویژگیهای خیلی خیلی منحصربهفردی داره که باعث میشه ماس وال نسبت به گرین وال تفاوتهای اساسی پیدا کنه. اما این تفاوتها چی هستن و چجوری انتخابهای ما رو محدود میکنن؟ در ادامه این مسئله رو بیشتر توضیح میدیم. 👇😉
تفاوت اول) حیات و نگهداری
تکلیف ما با گیاهان معمولی روشنه؛ گیاه یک موجود زنده است و برای استفاده از اون در ساخت گرین وال باید تمام نیازهای اساسی برای حیات یک ساختار گیاهی فراهم بشه. پیش نیازهایی مثل نور آفتاب، آب، خاک، کود و غیره برای گرین وال ضروریه اما درباره خزه تثبیت شده چی؟ آیا خزه در حالت تثبیت شده هم مثل یک گیاه معمولی علائم حیاتی داره؟ آیا باید از ماس وال هم مثل گرین وال مراقبت بشه؟ قطعاً خیر!
ویژگی اصلی خزهها در حالت تثبیت شده متوقف شدن روند رشد و به دنبال اون نیازهای زمینهایشونه. یعنی در این حالت دیگه نیازی به آبیاری، نور آفتاب، خاک، کود، هرس و … ندارند چون عملاً رشدی اتفاق نمیافته! در ماس وال تنها یک مجموعهی خزهای با رنگ و بافت طبیعی داریم که برای مدتی بسیار طولانی قراره در همین حالت بمونن.
این نکته هم لازمه بدونید که ماس وال با خزه مصنوعی اجرا نمیشه بلکه شاکلهی اصلی اون رو خزههای طبیعی که طی عملیات خاصی به حالت اغما رفتن و رشد و فرآیندهای زیستیشون متوقف شده تشکیل میده. در ساخت ماس وال یا دیوار خزهای علاوه بر خزه تثبیت شده از برگ و گیاهان تثبیتی در کنار چوب، شیشه، سنگ و عناصر دیگه استفاده میکنن. این ویژگیها ماس وال رو برای افرادی که زمان کافی یا حوصله نگهداری از گیاه زنده و سازهای همچون گرین وال ندارن به یک گزینه ایدئال تبدیل میکنه. از سمت دیگه طرفداران دیوار زیستی و کسانی که علاوه بر طبیعی بودن به دنبال مزایای محیط زیستی و اکسیژن سازی گیاهان زنده هستن، گرین وال طبیعی گزینه مناسبتریه.
تفاوت دوم) محل اجرا
یکی از مهمترین تفاوتهای گرین وال و ماس وال به محل اجرای اونها و محدودیتهایی که در این مورد وجود داره برمیگرده. لازمه این و بدونید که خزهها عاشق رطوبت و هوای خنک هستن و با نور مستقیم آفتاب میونه خوبی ندارن؛ هوای آزاد اصلاً با سلیقهشون سازگار نیست و اگه بخواید اونهارو در هوای آزاد نگهداری کنید، نباید انتظار زیادی ازشون داشته باشید.
در سمت دیگه گرین وال و گیاهان زنده رو داریم که طبیعتی مخالف با خزهها دارن. در گیاهان زنده محیط باز و حتی قرار گرفتن در معرض هوای آزاد نتایج بسیار مثبتی داره و این رو حتی در بیشتر گونههای گیاه آپارتمانی هم میبینیم که با قرار گرفتن در محیط بیرون رشد و شادابی بیشتری رو تجربه میکنن.
حال فرق نمیکنه خزههای مورد استفاده ما زنده باشن یا تثبیت شده، در هر صورت استفاده از اونها در فضای بیرونی فقط پول دور ریختنه. به این ترتیب ماس وال رو تنها در فضای داخلی کار میکنن چون در هوای آزاد سریعاً آسیب میبینه و عمر بسیار بسیار کوتاهی رو تجربه میکنه. برعکس اون گرین وال یک دیوار گیاهی منعطفه که چه در فضای داخلی و چه در بیرون، میتونه به کار گرفته بشه و عمر بالایی هم داشته باشه.
تفاوت سوم) ابعاد و جلوهگری
گاهی عناصری رو در طراحی داخلی یا حتی در محوطه سازی فضای سبز استفاده میکنیم که از نظر مساحت در واحد سطح، ظرفیت بالایی رو اشغال میکنن اما اون اندازه که ازشون انتظار میره دیده نمیشن! درواقع گاهی بافت و ساختار، بیشتر از ابعاد و مساحت در به چشم اومدن و دیده شدن یک اِلِمان تاثیر دارن؛ این موضوع در بحث تفاوت گرین وال و ماس وال هم وجود داره و باید مورد توجه قرار بگیره.
این تفاوت رو به این شکل میشه توضیح داد؛ در مورد گرین وال باید به سراغ ابعاد بزرگ بریم تا نتیجهای که میخوایم رو در دکوراسیون داخلی ببینیم. چه از نظر تاثیرات زیست محیطی چه از نظر زیبایی بصری، گرین وال در ابعاد بزرگ خودش رو نشون میده و اگر تصمیم دارید گرین والی در ابعاد زیر یک متر کار کنید، نمیتونید انتظار تاثیرگذاری چشمگیری به وسیلهی اون داشته باشید.
در نقطه مقابل گرین وال، ماس وال یا دیوار خزهای رو داریم ک حتی در یک قاب خزهای با قطر 20 سانتیمتر هم فوقالعاده به نظر میاد و تاثیر بسیار قدرتمندی در دکوراسیون به جا میذاره. این ویژگی به شما اجازه میده با هزینه معقول در فضایی محدود از زیبایی طبیعی ماس وال بهره ببرید.
شما کدوم رو ترجیح میدید؟ ماس وال یا گرین وال؟
حالا که با تفاوتهای اصلی ماس وال و گرین وال آشنایی پیدا کردید، میتونید انتخاب بهتری بین این دو سازهی گیاهی داشته باشید. کافیه محدودیتهای خودتون رو مشخص کنید و با توجه به مزایایی که هر کدوم از این دیوارها دراختیارتون میذاره، مناسبترین گزینه رو انتخاب کنید. با توجه به توضیحاتی که تا اینجا ارائه شده، انتخاب شما کدومه؟ ماس وال یا گرین وال؟ 🙂
اگر فکر میکنید هنوز هم برای انتخاب به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، میتونید از متخصصین این حوزه هم کمک بگیرید. مجموعههای خوبی در بحث طراحی و ساخت گرین وال در تهران و شهرستانها فعال هستن که میتونن سؤالات شما رو پاسخ بدن. یکی از این مجموعهها شرکت ایده سبز | طراح و مجری دیوار سبز در تهران هستش که تو تهیه این محتوا همکاری داشته. در صورت تمایل، برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دیوارهای گیاهی و اجرای اونها در منزل یا محل کارتون، میتوانید از طریق شمارههای 02177245295، 09126494926 و 09121173266 با این تیم خلاق در ارتباط باشید.