از فلسفه و منطق همیشه به عنوان یکی از درس های چالش برانگیز در رشته انسانی یاد می شود؛ به جرئت می توان گفت این دروس دومین درس سخت رشته انسانی هستند و داوطلبان این رشته در ذهن خود غول می سازند اما اکثر آن ها فقط از نحوه مطالعه فلسفه و منطق کنکور اطلاعی ندارند و تکنیک های تست زنی این درس را نمی شناسند.
فلسفه یعنی جست و جو برای به دست آوردن پاسخ، نه صرفا فقط یک مجموعه ای از دانش. در فلسفه ما باید در تکاپو و جست و جو برای پیدا کردن چیستی و چرایی پدیده ها و موجودات باشیم. اما منطق چیست؟ منطق به استفاده درست و اصولی از اطلاعات برای دستیابی به نتیجه گیری درست و علمی می گویند. با توجه به چالش های متقضایان کنکور انسانی در مورد روش مطالعه فلسفه و منطق رتبه های برتر، امروز قصد داریم توضیحات به صورت جامع برای موفقیت در این دروس ارائه دهیم.
بودجه بندی فلسفه و منطق
همان طور که بالاتر هم گفتیم، یکی از دروس سخت کنکور که در دفترچه شامل 25 سوال است، فلسفه و منطق نام دارد. شما عزیزان تنها 25 دقیقه برای پاسخ به سوالات فرصت دارید که زمان نسبتا کمی است بنابراین باید تسلط خوبی بر روی این درس داشته باشید تا بتوانید به سوالات پاسخ دهید. با توجه به زمانی کمی که برای این دروس در نظر گرفته شده باید با بودجه بندی دروس آشنا باشید تا بیش ترین نتیجه ممکن را بگیرید.
به طور کلی از درس منطق 9 سوال مطرح می شود که در ادامه به آن اشاره کردیم:
- درس اول – منطق، ترازوی اندیشه: 1 سوال
- درس دوم – لفظ و معنا: 1 سوال
- درس سوم – مفهوم و مصداق: 1 سوال
- درس چهارم – اقسام و شرایط تعریف: 1 سوال
- درس پنجم – اقسام استدلال استقرایی: 1 سوال
- درس ششم – قضیه حملی: 1 سوال
- درس هفتم – احکام فضایا: 1 سوال
- درس نهم – قضیه شرطی و قیاس استثنایی: 1 سوال
- درس دهم: سنجشگری در تفکر: 1 سوال
از درس فلسفه یازدهم هم 8 سوال مطرح می شود که لیست آن به شرح زیر است:
- درس اول – چیستی فلسفه: 1 سوال
- درس دوم – ریشه و شاخه های فلسفه: 1 سوال
- درس سوم – آغاز تاریخی فلسفه: 1 سوال
- درس پنجم – زندگی بر اساس اندیشه: 1 سوال
- درس ششم – امکان شناخت : 1 سوال
- درس هشتم – نگاهی به تاریخچه معرفت: 1 سوال
- درس نهم – چیستی انسان: 1 سوال
- درس دهم – انسان، موجود اخلاق گرا: 1 سوال
فلسفه دوازدهم هم مانند پایه یازدهم، 8 سوال از کنکور را شامل می شود که در ادامه لیست آن آمده است:
- درس اول – هستی و چیستی: 1 سوال
- درس دوم – جهان ممکنات: 1 سوال
- درس سوم – جهان علی و معلولی: 1 سوال
- درس چهارم – کدام تصویر از جهان: 1 سوال
- درس پنجم – خدا در فلسفه 1: 1 سوال
- درس ششم – خدار در فلسفه 2: 1 سوال
- درس هشتم – عقل در فلسفه 2: 1 سوال
روش خواندن فلسفه برای کنکور
روش خواندن فلسفه پایه یازدهم و دوازدهم تفاوت هایی دارد؛ فلسفه دوازدهم دارای مطالب مفهومی بیش تری نسبت به پایه یازدهم است اما در عوض پایه یازدهم مطالبی دارد که حتما باید آن ها را به خاطر بسپارید. همچنین درس سقراط و ارسطو که به طور داستان در کتاب درسی مطرح شده اند را به همان صورت مطالعه کنید و به ذهن بسپارید. همچنین حل تست ها و مطالعه زیاد مطالب هم بسیار ضروری است.
برای جلوگیری از فراموش نام کتاب ها و استادان توصیه می کنیم از هر کتاب به طور جداگانه نوت برداری کنید و آن ها را هر روز یک یک روز درمیان به مرور نت های خود را مرور کنید.
مطالعه منطق کنکور
در مطالعه درس منطق «تمرکز» حرف اول را می زند؛ چراکه حفظ کردن این درس بی فایده است و اگرچه تعداد تست های در کنکور سراسری کم است اما همین تعداد کم تاثیر بسیار زیادی بر روی تراز و رتبه شما می گذارد. بنابراین پیشنهاد می کنیم به هیچ وجه از این درس غافل نشوید و یا زمان کمی به آن اختصاص ندهید.
در مطالعه درس منطق باید به 2 نکته توجه زیادی کنید، اول این که به طور کامل و صحیح قواعد این درس را یاد بگیرید و دوم این که برای حل تست بتوانید مطالبی را که خوانده اید، به کار بگیرید.
چطور در فلسفه و منطق 20 بگیریم؟
درست است که فلسفه و منطق از دروس مهم کنکور رشته انسانی است و نمره این درس هم برای دانش آموزان اهمیت بسیار زیادی دارد. بیست گرفتن در درس فلسفه و منطق برای دانش آموزانی که هدف رتبه های خوب را در سر می پرورانند، ضروری است. اما باید بدانید که کسب نمره خوب در این درس لازمه بهره مندی از روش ها و تکنیک های مطالعاتی برتر در این درس است.
بهترین منبع فلسفه و منطق کنکور
اگر به دنبال یک منبع فوق العاده برای درس منطق و فلسفه می گردید، یکی از بهترین گزینه های بازار بانک تست فلسفه و منطق جامع است که توسط انتشارات مهروماه به قلم استاد سید حسام الدین جلالی طهرانی نوشته شده است. بیش از 5000 تست که تمامی مباحث منطق پایه دهم و فلسفه یازدهم و دوازدهم را به شکل طبقه بندی پوشش داده شده تنها یکی از ویژگی های کتاب حاضر است. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی این کتاب بپردازیم.
ویژگی های فلسفه و منطق جامع مهروماه:
- بیش از 5050 تست درست حسابی و هدفمند
- طبقه بندی تست های هر درس براساس موضوع و درجه دشواری
- 33 آزمون واقعا استاندارد به تفکیک درس
- ارائه نکات تستی پرتعداد به علاوه دام های تستی
- پاسخ نامه تشریحی واقعا شفاف، به همراه نکات، میانبرها و بررسی تله های تستی
- 20 آزمون مروری در ابتدای دروس منتخب برای مرور درس های گذشته به صورت QR-Code
- مطابق با آخرین تغییرات کنکور سراسری
هسته اصلی فلسفه و منطق جامع مهروماه به 5 دسته اصلی تقسیم شده است؛ در ابتدا تست های منطق پایه دهم به تفکیک دروس کتاب درسی آورده شده است، بعد از آن فلسفه یازدهم و دوازدهم مورد بررسی قرار گرفته است. بخش بعدی که با نام «آزمون ها» نام گذاری شده است شامل 10 آزمون از مباحث منطق پایه دهم، 11 آزمون از فلسفه یازدهم و 12 آزمون از فلسفه دوازدهم می شود. همچنین یکی از ویژگی های مثبت کتاب این است که سوالات فلسفه و منطق کنکورهای داخل و خارج از کشور در سال 1402 به عنوان پیوست در انتهای کتاب قرار دارد. در نهایت هم بخشی به عنوان پاسخنامه تشریحی قرار داده شده که پاسخ تمامی تست ها و آزمون ها در آن قرار دارد.
وجود بیش از 5000 پرسش چهارگزینه ای در کتاب، فلسفه و منطق جامع مهروماه را به کامل ترین و حجیم ترین منبع تست فلسفه و منطق کنکور تبدیل کرده است. با توجه به تغییرات اخیری که در کتاب های نظام جدید به وجود آمده، مولفان باتجربه کتاب تلاش کرده اند تا با استفاده از ایده های متفاوت و جدید، تنوع سوالات را بالاتر ببرند تا تمامی مطالب به طور کامل پوشش داده شود.
اگر داوطلب کنکور رشته انسانی هستید و می خواهید خود را برای موفقیت در درس فلسفه و منطق در کنکور سراسری و آزمون های آزمایشی آماده کنید، بدون شک می توانید به این کتاب و کتابنامه فلسفه منطق مهروماه به عنوان بهترین منبع فلسفه و منطق کنکور اعتماد کنید. با این کتاب خیلی راحت می توانید به درصد بالایی در درس فلسفه و منطق دست پیدا کنید.
بهترین روش مطالعه فلسفه و منطق کنکور
- مطالعه روزنامه وار مطالب فلسفه و منطق قبل از تدریس معلم در کلاس
- یادگیری مفهومی این درس و پرهیز از حفظ کردن
- تسلط کامل بر مفاهیم کتاب درسی
- حل تست های کنکوری و تست های تالیفی
- خلاصه برداری از نکته های مهم در درسنامه و تست ها
- مرور و جمع بندی مطالب به صورت مستمر
- مطالعه کامل کتاب درسی و یادگیری مفهومی آن
- توجه به بودجه بندی درس و شناسایی فصل های مهم و تست خیز
- نت برداری از تدریس و صحبت های معلم
نکات مهم در مطالعه درس منطق
- درس منطق باید جز اولویت های مطالعاتی شما باشید. حتما منطق را قبل از فلسفه بخوانید.
- درس منطق به دلیل داشتن اصلاحات متعدد، نیاز به تمرین و مرور دارد.
- مطالب حفظی کتاب را به طور پیوسته مرور کنید تا در ذهنتان ثبت شود.
- از حاشیه نویسی نکته های مهم هر تست غافل نشوید.
- حتما بعد از مطالعه کتاب درسی به سراغ کتاب های تست بروید زیرا مطالعه کتاب درسی کافی نیست.
تکنیک های تست زنی فلسفه و منطق
- قبل از حل هرگونه تست باید به طور مفهومی این دو درس را درک کرده باشید. مخصوصا درس فلسفه. داوطلبان باید نظرات فلاسفه و مفاهیم درس فلسفه را به طور کامل درک کنید تا عملکرد بهتری در پاسخ به تست ها داشته باشید.
- باید در حل تست های درس منطق نگاه فرمول وار داشته باشید، چراکه داوطلبان باید درک کنند از چه فرمولی برای پاسخ به تست مد نظر استفاده کنند.
- تمام تست های درس فلسفه و منطق به شکل مفهومی هستند، پس بهتر است این درس را به طور مفهومی یاد بگیرید.
- حتما به روابط میان مطالب دقت کنید، گاهی تست هایی در قالب شعر و مفاهیم ادبی با ماهیت فلسفی وجود دارند.
- نیاز نیست به تمام سوالات پاسخ دهید، فقط تست هایی را بزنید که مطمئن هستید جواب آن به طور قطع درست هست. حتما برای رد هر گزینه از سوالات دلیل داشته باشید.
- اگر در جلسه کنکور به سوالی برخوردید که برای حل آن شک داشتید، از روش رد گزینه استفاده کنید اما اگر بازهم به پاسخ سوال تردید داشتید، بهتر است از پاسخ به آن تست صرف نظر کنید چراکه چنین سوالاتی فقط شما را گمراه و گیج می کند.
منبع: بانک کتاب دانش لند