شما اینجا هستید

    خانواده » راه‌کارهای پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال
پرورش خلاقیت در کودکان زیر 5 سال

دنیای کودکان در بازه سنی۳ تا ۵ سال فضایی مملو از تخیل و جادو است. در بسیاری از کودکان، خلاقیت قبل از شش‌سالگی به اوج خود می‌رسد، پس از آن با شروع مدرسه و قرارگرفتن در جمع هم‌سن‌وسالان و پیدایش انگیزه به سمت هم‌شکل شدن با جمع کاهش پیدا می‌کند. با این حال، حمایت از […]

دنیای کودکان در بازه سنی۳ تا ۵ سال فضایی مملو از تخیل و جادو است. در بسیاری از کودکان، خلاقیت قبل از شش‌سالگی به اوج خود می‌رسد، پس از آن با شروع مدرسه و قرارگرفتن در جمع هم‌سن‌وسالان و پیدایش انگیزه به سمت هم‌شکل شدن با جمع کاهش پیدا می‌کند. با این حال، حمایت از خلاقیت کودکان در دوره پیش‌دبستانی، زمینه را برای تقویت خلاقیت او در سال‌های بعد فراهم می‌کند. کودکان در این سن عاشق بازی‌های وانمودی هستند و تمایل به خیال‌پردازی دارند. آن‌ها مجذوب جادو هستند و برای تمایز بین خیال و واقعیت تلاش می‌کنند.  بنابراین، زمان مناسبی برای حمایت و توسعه تفکر واگرا است یعنی جایی که کودکان با استفاده از این نوع تفکر و بررسی تعداد زیادی از راه‌حل‌های ممکن، می‌توانند به تولید ایده‌های خلاق بپردازند. اگر خلاقیت در سال‌های اولیه کودک تقویت شود تبدیل به یکی از ماندگارترین ویژگی‌های زندگی کودک خواهد شد. در ادامه این مقاله سعی داریم با ارائه راه‌کارهای پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال بر اهمیت این موضوع تاکید کنیم.

  کودکان زیر ۵ سال را به حل مسئله خلاقانه تشویق کنید

با پرسیدن سوالاتی متفاوت از کودکان، آن‌ها را  به فکرکردن خارج از چارچوب تشویق کنید. در دریافت پاسخ از کودک، به درست یا غلط بودن توجهی نکنید و پذیرا باشید. برای مثال، «اگر سگ‌ها بتوانند صحبت کنند چه اتفاقی می‌افتد؟» یا «ترجیح می‌دهی بینی نداشته باشی یا چشم و چرا؟» هر پاسخی را به عنوان «پاسخ کافی و مطلوب» بپذیرید، اما فرزند خود را به پرسیدن سوال‌های بیشتر و ارائه راه‌حل‌های خلاقانه برای هر موضوعی ترغیب کنید.

خلاقیت کودکان  زیر ۵ سال را با خلق تجربه‌‌های جدید تقویت کنید

تجربه‌های جدید می‌تواند باعث پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال شود. می‌توانید کودکان را در این سن به طبیعت برده و از آن‌ها بخواهید با سنگ‌ها و برگ‌هایی که در اطراف خود پیدا می‌کنند کاردستی بسازند. همچنین بردن کودکان به باغ وحش، سفر، اردو و هر فعالیتی که به آن‌ها امکان دهد تا محیط جدیدی را تجربه کنند می‌تواند در پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال مفید باشد.

پرورش خلاقیت در کودکان

برای پرورش خلاقیت کودک زیر ۵ سال او را به ساخت کاردستی بدون الگو تشویق کنید

داشتن فعالیت و بازی‌های خارج از ساختار باعث می‌شود کودکان با استفاده از خلاقیت خود عمل کنند. ساختن کاردستی یکی از همین فعالیت‌ها است. برای فرزندتان وسایل موردنیاز ساخت کاردستی را فراهم کنید. برای ایجاد اشتیاق در کودکان زیر ۵ سال نسبت به ساخت کاردستی، با  او همراه شوید. نیازی به الگوبرداری از کاردستی‌های از پیش آماده شده نیست، برای شروع تنها کافی است با یک مفهوم مثلا ساخت ماهی پیش بروید. اجازه دهید کودک با ذهنیت خودش از ماهی و بدون یک الگوی آماده، کاردستی را درست کند.

  داستان‌گویی مبتکرانه را در کودکان زیر ۵ سال تقویت کنید

برای پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال آن‌ها را تشویق کنید تا داستان نقاشی‌هایی که می‌کشند را برای شما بگویند یا با ورق‌زدن کتاب داستان و دیدن تصاویر، قصه ذهنی خودشان را برای آن بسازند و تعریف کنند. گاهی در داستان جای شخصیت‌ها و یا محیط زندگی را تغییر دهید و از کودک بخواهید در این بازی به شما کمک کند.

همچنین کتاب‌خواندن برای کودکان یا شنیدن قصه‌های صوتی کودکانه یکی از راه‌های پرورش خلاقیت در کودکان است.

بازی‌های خلاقانه را برای پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال در نظر بگیرید

بازی‌کردن شغل جدی کودکان است. فرصت بازی آزادانه یکی از ضرورت‌های رشد خلاقیت کودکان است. بازی نه‌تنها باعث رشد ذهنی که باعث ایجاد روش‌های جدید تفکر و حل مسئله می‌شود.

برای پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال بهتر است بازی‌های بدون ساختار را در نظر بگیرید. منظور از بازی‌های بدون ساختار بازی‌هایی است که چارچوب و قواعد مشخص ندارد و کودک می‌تواند هر طور که بخواهد آن‌ها را پیش ببرد.

همچنین بازی‌های مثل لگو که در آن کودک می‌تواند هر شکلی را بسازد به تقویت خلاقیت کودکان زیر ۵ سال کمک می‌کند، البته بهتر است قطعات لگو برای این گروه سنی از کودکان بزرگ باشد تا خطری متوجه آن‌ها نباشد.

خلاقیت در کودکان

 نقش خود را به عنوان  والدین در رشد استعدادها و پرورش خلاقیت کودکان جدی بگیرید

باید بدانید که نقش والدین در استعدادیابی کودکان و  پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال بسیار مهمی  است. کودکان زیر ۵ سال در سن حساسی هستند و با تشویق و همراهی شما می‌توانند استعدادهای خود را هرچه بهتر بروز دهند. توسعه خلاقیت در کودکان کم‌سن نیازی به زمان و تلاش زیادی ندارد، فقط کافی است این فرصت را در اختیار کودک قرار دهید و او را در این فعالیت‌های خلاقانه ساده و در عین حال سرگرم‌کننده همراهی کنید. در این مقاله با بررسی موضوع راه‌کارهای پرورش خلاقیت کودکان زیر ۵ سال تلاش کردیم تا تا شما را با انواع شیوه‌های تقویت خلاقیت آشنا کنیم. امیدواریم این توصیه‌ها برای پرورش کودکان خلاق سودمند و مفید باشد.

دسته بندی: خانواده, روانشناسیبرچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

مطلب قبل و بعد
مطالب مشابه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد