ستون فقرات در بدن انسان یکی از مهمترین قسمتها بوده که تمامی اعصاب حرکتی و حسی به آن بستگی دارند؛ پس هر گونه ایراد و اختلال در آن میتواند مشکلاتی جبران نشدنی را برای فرد به وجود بیاورد. تنگی کانال نخاعی کمر یکی از همین اختلالات بوده که به کانالهای استخوانی موجود در ستون فقرات مربوط میشود. در ادامه به بررسی این اختلال و راههای درمان آن مانند جراحی ستون فقرات و البته عوارضی که ممکن است بعد از درمان گریبان گیر فرد شود، خواهیم پرداخت.
از تنگی کانال نخاعی چه میدانید؟
خوب است که ابتدا توضیحی در مورد این عارضه و دلایل ایجاد آن داده و بعد از آن به جراحی تنگی کانال نخاعی و عوارضی که میتوان برای آن در نظر گرفت، پرداخت. در میان ستون فقرات اعصاب بی شماری وجود دارند که هر کدام در داخل کانالهای مربوط به خود جای گرفته اند. با ایجاد تنگی کانال نخاعی، فضا برای قرارگیری این اعصاب کاهش پیدا کرده و آنها در هم فرو میروند و این همان نقطه شروع این اختلال است. این عارضه که در ستون فقرات رخ میدهد باعث دردهایی در ناحیه گردن، باسن و ران فرد میشود. فشرده شدن اعصاب نخاعی، یک بیماری و اختلال جدی است که حتماً باید به فکر درمان آن بود.
شایعترین علائم در تنگی کانال نخاعی چیست؟
پیش از این که به بررسی عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی بپردازیم، شایعترین علائمی که در بین افراد درگیر این اختلال وجود دارد را بررسی میکنیم تا بدین گونه بتوانیم به شما برای تشخیص هر چه سریعتر بیماری و پیگیری درمان آن، کمک کرده باشیم. ستون فقرات از ناحیه گردن تا بالای باسن را دربرمیگیرد؛ پس محل ایجاد تنگی کانال نخاعی میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. اگر این اختلال در مهرههای گردن اتفاق بیفتد، سوزش و درد در دستها و آرنجها و همچنین در گردن را موجب میشود. ایجاد تنگی کانال نخاعی در مهرههای ناحیه کمر نیز درد در عضلات و اندامهای تحتانی را شامل خواهد شد.
میتوان گفت شایعترین علامت ناشی از تنگی کانال نخاعی، کمر درد است. این اختلال به طور معمول در سنین بالاتر اتفاق میافتد و دلیل پیشروی آن نیز دقیقاً همین است؛ چراکه در سنین بالا افراد درد در ناحیه کمر و پاها و یا حتی گردن را به حساب افزایش سن میگذارند و به فکر درمان و پیشگیری از شدید شدن آن نخواهند بود. در هر سنی که باشید هر گونه درد در ناحیه ستون فقرات، چه در قسمتهای نزدیک به گردن و چه در قسمتهای پایینتر، باید حتماً توسط جراح مغز و اعصاب بررسی شود.
عدم جراحی تنگی کانال نخاعی و عوارض آن
پیش از این که به خطرات و عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی بپردازیم، عوارض پرهیز از جراحی و تحت درمان سریع و به موقع قرار نگرفتن را بررسی خواهیم کرد. اگر بیماری و اختلال مربوط به تنگی کانال نخاعی در افراد خیلی شدت پیدا کند و برای درمان آن هیچ گونه اقدامی به عمل نیاید، رفته رفته این تنگی کانال بر روی دیگر اندامها از جمله مثانه و کلیهها فشار وارد کرده و میتواند اختلالاتی از جمله بی اختیاری در دفع ادرار و دیگر مشکلات مربوط به گوارش را به وجود بیاورد.
یکی دیگر از مشکلاتی که در صورت عدم توجه به بیماری و درمان آن ممکن است ایجاد است، فلج مقطعی در دستها و پاها است که در این صورت باید سریعاً فرد به اورژانسهای ارتوپدی منتقل شده تا جراحی تنگی کانال تخاعی و یا هر درمان دیگری که پزشک متخصص لازم بداند، انجام شود. عدم توجه به این بیماری میتواند فلج دائمی در دستها و پاها را برای فرد به دنبال داشته باشد.
عوامل ایجاد تنگی کانال نخاعی
حال که با این بیماری و علائم آن و اهمیت خیلی زیادی که درمان آن دارد آشنا شده اید، شاید دانستن دلایل ایجاد این اختلال نیز خالی از اهمیت نباشد. آرتروز ستون فقرات که توسط خرد شدن غضروفی که بند مفاصل را میپوشاند ایجاد میشود، میتواند یکی از شایعترین دلایل ایجاد اختلال تنگی کانال نخاعی به حساب آید. ضخیم شدن رباطها که در کانال ستون فقرات قرار دارند و همچنین اختلالات مربوط به دیسک و تخریب آن نیز میتواند به اعصاب موجود در کانال فشار وارد کرده و فضای آنها را تنگتر کنند و از این طریق تنگی کانال نخاعی را موجب شوند.
عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی
با این که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم که اختلال تنگی کانال نخاعی باید به سرعت و بدون فوت وقت درمان شده و بیمار تحت نظارت پزشک متخصص قرار بگیرد، اما گاهی اوقات عوارضی ناشی از این جراحی نیز سلامت بیمار را تهدید خواهد کرد. هر چند امروزه با توجه به روشهای درمانی نوین و جراحیهایی با تهاجم کمتر، این عوارض نیز کمتر در بیماران مشاهده میشوند؛ اما در هر حال لازم است در این قسمت به برخی از عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی نیز اشارهای کرده باشیم.
در حین جراحی ستون فقرات و برشهایی که بر روی آن ایجاد میشود و همچنین استفاده از پیچها و مهرهها در برخی از عملهای جراحی، احتمال ایجاد عفونت در آن قسمت برای بیمار وجود خواهد داشت. البته امروزه با روشهای نوین جراحی، احتمال بروز این مشکل، بسیار کمتر شده است؛ اما در هر صورت بروز عفونت در محل جراحی باید به عنوان یک تهدید در نظر قرار گرفته شود.
یکی دیگر از عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی مربوط به بی تحرکی فرد بیمار بعد از عمل جراحی است. این بی تحرکی موجب به وجود آمدن لختههای خونی در پاها میشود؛ این اختلال ممکن است از طریق فشاری که جراحی به وریدهای پا وارد میکند نیز به وجود آید.
و در نهایت یکی از مهمترین عوارض جراح تنگی کانال نخاعی مربوط به زمانی است که جراحی توسط یک پزشک خبره و متخصص صورت نگرفته باشد؛ چاقوی جراحی میتواند آسیبهایی را به دیگر اعصاب در ناحیه فقرات فرد وارد کند. به همین دلیل اگر به فکر درمان بیماری خود و تحت جراحی قرار گرفتن هستید، حتماً به پزشکی متخصص با سابقه طولانی در جراحیهای مربوط به ستون فقرات مراجعه کنید.