نشتی بعد از اسلیو معده می تواند به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد رخ دهد. اما راهکارهای پزشکی برای پیشگیری و درمان آن وجود دارد.
مقدمه:
نشتی بعد از اسلیو معده (leakage after bariatric surgery) به عنوان عارضه ای نادر بعد از انجام جراحی های چاقی از جمله عمل جراحی اسلیو معده شناخته می شود. هر چند احتمال ایجاد این عارضه صفر نیست، اما در صورت وقوع قابل درمان است. مهم ترین موضوع شناخت علائم این عارضه برای تشخیص زود هنگام آن است. اما علائم نشتی از معده چیست؟ آیا می توان از وقوع این عارضه پیشگیری کرد؟ عمل جراحی اسلیو معده (gastric sleeve surgery) به منظور درمان بیماران مبتلا به چاقی مفرط انجام می گردد. اما می تواند عوارضی را نیز به همراه داشته باشد. معمولاً برای پیشگیری و درمان این عوارض راهکارهای تخصصی پزشکی وجود دارد که توسط فلوشیپ فوق تخصصی لاپاراسکوپی پیشرفته و جراحی چاقی به کار گرفته می شود.
نشتی از معده بعد از عمل اسلیو:
نشتی بعد از اسلیو معده از محل منگنه ها رخ می دهد. این عارضه به معنای باز شدن منگنه های معده است. این اتفاق منجر به راه یافتن محتویات معده در حفره داخلی شکم می شود. نشتی محتویات معده درون فضای شکم می تواند مشکلات جدی از جمله عفونت را به همراه داشته باشد. از دیگر عوارض آن می توان به ایجاد درد و التهاب، زخم معده، نارسایی ارگان های داخلی و در نهایت ایجاد آبسه شکمی اشاره نمود.
نشتی بعد از اسلیو معده انواع مختلفی دارد و می تواند بین 1 تا 8 روز بعد از انجام جراحی رخ دهد. تشخیص این عارضه با انجام تصویربرداری رادیوگرافی ممکن است. این عارضه در زمان های مختلف با علائم متفاوتی همراه بوده و برای درمان آن باید راهکارهای مناسبی صورت گیرد.
وقوع عارضه نشتی بعد از اسلیو معده به معنای مرگ بیمار نبوده و قابل پیشگیری و درمان است. اما بهتر است بدانید که تنها راه نجات بیمار، تشخیص به موقع و زود هنگام این عارضه است. لازمه این کار آشنایی کامل با علائم این عارضه است.
نشتی بعد از اسلیو معده
علائم نشتی از معده بعد از عمل های جراحی چاقی:
نشتی بعد از اسلیو معده معمولاً با سه علامت مهم همراه است. تب، درد شکمی و افزایش تعداد ضربان قلب شایع ترین علائمی هستند که به تشخیص زود هنگام این عارضه کمک می کنند. با وقوع این عارضه تعداد ضربان قلب به بیشتر از 100 ضربه در دقیقه می رسد. سپس دمای بدن بیمار بالا رفته و تب او به بیش از 37 درجه سانتی گراد می رسد. همچنین درد شکمی نیز به علائم ذکر شده اضافه خواهد شد.
درد در ناحیه شانه، پشت و گردن، سرگیجه و افزایش تعداد تنفس به بیشتر از 18 عدد در دقیقه نیز از دیگر علائمی هستند که ممکن است بعد از وقوع این عارضه رخ دهند. بیماران باید این علائم را به خوبی بشناسند و در صورت مشاهده هر یک از آن ها برای دریافت مراقبت های اورژانسی به سرعت به پزشک مراجعه کنند. درمان به موقع و جلوگیری از پیشرفت علائم نیازمند تشخیص و مراجعه زود هنگام به پزشک است.
علت وقوع نشتی بعد از اسلیو معده:
رایج ترین علت وقوع نشتی بعد از اسلیو معده ، استفاده از منگنه بی کیفیت در حین عمل جراحی است. اما این عارضه می تواند به دلایل دیگری از جمله مصرف دخانیات، تغذیه غیر اصولی بیمار بعد از انجام عمل و پایبند نبودن او به مراقبت های بعد از عمل نیز ایجاد شود. اختلال در جریان خون در ناحیه جراحی، سیروز کبدی و نارسایی کلیه ها نیز از دیگر دلایل ایجاد این عارضه هستند.
پیشگیری از وقوع نشتی:
پیشگیری از عارضه نشتی بعد از اسلیو معده با استفاده از راهکارهای پزشکی امکان پذیر است. عمل جراحی چاقی یک عمل جراحی کاملاً تخصصی است. عمل اسلیو معده توسط جراحان فلوشیپ فوق تخصصی لاپاراسکوپی پیشرفته و جراحی چاقی انجام می شود. فلوشیپ فوق تخصصی لاپاراسکوپی پیشرفته و جراحی چاقی با به کارگیری راهکارهای علمی و فوق تخصصی پزشکی تا حد امکان از وقوع این عارضه پیشگیری خواهد کرد. از جمله این راهکارهای پزشکی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- استفاده از منگنه با کیفیت در حین عمل اسلیو توسط جراح،
- اومنتوم یا دوختن خط منگنه ها به منظور تقویت آن ها با بافت چربی اطراف معده،
- کلیپس زدن خط منگنه ها که توصیه نمی شود،
- تست نشتی حین عمل،
- استفاده از درن.
در میان راهکارهای ارائه شده، کلیپس زدن خط منگنه ها، انجام تست نشتی حین عمل و استفاده از درن برای همه بیماران نمی توانند در تشخیص زودرس یا نشان دادن نشتی نقش بسیار مهمی داشته باشند. علاوه بر تکنیک های فوق تخصصی که توسط فلوشیپ های جراحی چاقی به کار گرفته می شود، دوخت خط منگنه و تقویت آن ها توسط جراح می تواند بهترین راه حل برای پیشگیری از وقوع این عارضه باشد.
نشتی بعد از اسلیو معده
درمان نشتی از معده:
همان طور که اشاره شد عارضه نشتی بعد از اسلیو معده درمان پذیر است. این عارضه در برخی از بیماران با روش های غیر جراحی و در برخی دیگر تنها با مداخله جراح و انجام مجدد جراحی درمان می شود. نوع درمان بستگی به میزان نشتی و علائم آن دارد. لازمه درمان به موقع این عارضه اعتماد بیمار به جراح است. از جمله راهکارهای درمانی فوق تخصصی برای درمان عارضه نشتی بعد از اسلیو معده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- گذاشتن فنر یا استنت در معده اسلیو شده توسط فوق تخصص داخلی گوارش،
- جای گذاری درنی شبیه به دم خوک (PIG TAIL) در محل نشتی به منظور بستن سوراخ و توقف نشتی،
- تبدیل عمل اسلیو بیمار به عمل بای پس کلاسیک.
نتیجه گیری:
عمل جراحی اسلیو معده یک عمل جراحی فوق تخصصی و بسیار حساس است که می تواند کاهش وزن چشمگیری را به همراه داشته باشد. کنترل و درمان بیماری های همراه از جمله فشار خون، دیابت، آپنه خواب و غیره نیز از دیگر مزایای انجام این عمل جراحی است. اما این عمل جراحی می تواند با عوارضی همچون نشتی بعد از اسلیو معده نیز همراه باشد. هر چند احتمال وقوع این عارضه بسیار کم و تنها 0.2 درصد است، اما در صورت عدم تشخیص می تواند منجر به مرگ بیمار شود.
لازم به ذکر است که این عارضه قابل پیشگیری بوده و در مواردی که رخ می دهد با تشخیص به موقع به سرعت درمان خواهد شد. از جمله نشانه های وقوع آن می توان به تب، افزایش تعداد ضربان قلب، افزایش تعداد تنفس، درد در ناحیه شکم و در دیگر نواحی بدن از جمله شانه، پشت و گردن اشاره کرد.
دکتر امامی یگانه (فلوشیپ فوق تخصصی لاپاراسکوپی و جراحی های چاقی) به همراه تیم جراحی خود آماده انجام انواع عمل های جراحی چاقی و متابولیک برای بیماران از سراسر ایران است.