برای فعالیت موفق در بازار سرمایه نیاز به استراتژی معاملاتی داريد. استراتژی معاملاتی به شما میگوید که چه زمانی وارد بازار شوید و چه زمانی از آن خارج شوید. در ادامه این مطلب انواع استراتژی معاملاتی در بازار سرمایه را بررسی میکنیم.
استراتژی معاملاتی چیست؟
استراتژی معاملاتی دستوری یکتا نیست و برای هر شخص فعال در بازار سرمایه استراتژیهای معاملاتی مختلفی وجود دارد. طراحی و تنظیم استراتژی معاملاتی سلیقهای است و بر مبنای شرایط هر سرمایهگذار و افق سرمایهگذاری او تنظیم میشود. برای راهاندازی سیستم معاملاتی خوب باید با روشهای تحلیلی بنیادی و تکنیکالی آشنایی کامل داشته باشید. طراحی سیستم معاملاتی بدون استفاده از تحلیل تکنیکال یا تحلیل فاندمنتال ممکن نیست.
تحلیل بنیادی چیست؟
تحلیل بنیادی برای اندازهگیری ارزش ذاتی سهام شرکتها استفاده میشود. این روش عوامل اقتصادی و مالی مرتبط را بررسی میکند. تحلیلگران بنیادی تمام عوامل موثر در ارزش اوراق بهادار را به خوبی بررسی میکنند. عواملی مانند وضعیت اقتصاد، شرایط صنعت، تاثیر مدیریت شرکت و … در تحلیل بنیادی مورد مطالعه و بررسی تحلیلگران بنیادی قرار میگیرد.
هدف از تحلیل بنیادی رسیدن به عدد ارزش ذاتی است. یک سرمایهگذار میتواند ارزش ذاتی را با قیمت فعلی سهام موردنظر مقایسه کند. به این ترتیب میتواند نتیجهگیری کند که سهم کم یا بیش از حد ارزشگذاری شده تا برای خرید یا فروش آن اقدام کند.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال نیز روشی برای ارزیابی سرمایهگذاری است. با تحلیل تکنیکال فرصتهای معاملاتی با تجزیه و تحلیل آماری قیمتها بررسی میشوند و به این ترتیب وضعیت دارایی برای قرارگیری در موقعیت معاملاتی مشخص میشود. بنابراین با تحلیل تکنیکال حرکت قیمتی هر ابزار قابل معاملهای مانند: سهام، اوراق بدهی، ارز دیجیتال و … را میتوان بررسی کرد و برای مشخص کردن نقاط حمایت و مقاومت برای ورود و خروج از دارایی از آن استفاده کرد.
استراتژی معاملاتی مبتنی بر تحلیل تکنیکال
تریدرها روشهای مختلفی برای تحلیل تکنیکال دارند.
به عبارتی، استراتژیهای معاملاتی مختلفی وجود دارد که در هر کدام نقش محیط و تاثیر خطرات بازار در نظر گرفته شده است. در ادامه رایجترین استراتژیهای معاملاتی تکنیکالی معرفی شده است:
معاملات روزانه یا دیلی تریدینگ
معاملات روزانه یکی از معروفترین انواع استراتژی معاملاتی است. در این معاملات خرید و فروش اوراق بهادار طی همان روز انجام میشود.
در معاملات روزانه موقعیت خرید یا فروش طی همان روز معاملاتی بسته میشوند. معاملات روزانه باید توسط تریدرهای حرفهای و با تجربه انجام شود. با این حال تکنولوژی، ابزارهای الکترونیکی پیشرفتهای را برای موفقیت تریدرهای تازهکار در این نوع معاملات ابداع کرده است.
معاملات اسکالپینگ
اسکالپینگ به اسکالپ تریدینگ نیز معروف است. این استراتژی معاملاتی یکی از استراتژیهای زود بازده در بازار است. به کارگیری از این استراتژی مستلزم شناسایی بازار است. اسکلپینگ به نوعی از معاملات در طی روز با هدف به دست آوردن سود بسیار جزئی گفته میشود. بنابراین میتوان گفت که هدف یک اسکالپر کسب سودهای کوچک از بازار در بازه زمانی کوتاه است.
اسکالپرها هیچگاه به دنبال استفاده از حرکتهای وسیع بازار نیستند و اغلب به دنبال استفاده از حرکتهای کوچک بازار هستند. بر خلاف معاملهگران نوسانی، اسکالپرها بازارهای آرام که دچار حرکت ناگهانی در قیمتها نمیشوند را ترجیح میدهند.
اسکالپینگ تریدرها باید دقت، تمرکز و مدیریت ریسک زیادی داشته باشند. در این صورت احتمال موفقیت در کسب سود از این استراتژی بسیار زیاد است.
معامله موقعیتگیری یا پوزیشن تریدینگ
این روش تلفیقی از ترید و سرمایهگذاری در بازار است. در این استراتژی معاملاتی دارایی موردنظر خریداری میشود؛ اما قصد فروش آن در زمان کوتاه وجود ندارد. معاملهگر در این روش با دیدگاهی با شباهت به سرمایهگذاری، دارایی را خریداری کرده و برای افزایش قیمت آن در آینده از هفتهها الی ماهها به انتظار مینشیند. هدف این روش کسب سود زیاد در بلندمدت است.
معاملات نوسانی یا سوئینگ تریدینگ
سوئینگ تریدینگ یکی دیگر از استراتژیهای معاملاتی برای معاملات بازارهای مالی است. خرید دارایی در کف قیمت و فروش آن در سقف قیمتی پیشبینی شده، معاملات نوسانی را شکل میدهد. این استراتژی معاملهگر را مدت زمانی بین چند روز تا چند هفته درگیر میکند. در این زمان ممکن است قیمت دارایی مقداری افت و خیز نیز داشته باشد.
اگر معاملهگر تحلیل تکنیکال را به خوبی بداند و بتواند نمودارها را بررسی و روندشان را پیشبینی کند، در سوئینگ تریدینگ موفق خواهد بود.
معمولا با شکسته شدن روند، معاملهگران نوسانگیر وارد صحنه میشوند و با شروع نوسان قیمت، خرید یا فروش میکنند.
سخن آخر
سرمایهگذاران بعد از ورود به بازار سرمایه باید برای مدیریت درست سرمایه خود و افزایش بازدهی سرمایهگذاری با انواع استراتژی معاملاتی در بازار سرمایه آشنا شوند. شناخت استراتژیهای معاملاتی افراد را در سرمایهگذاری به موفقیت نزدیکتر میکند.
معاملهگران موفق برای تحلیل قیمت سهام از ابزارهای مختلف تحلیلی شامل نمودارها، اندیکاتورها، حجم معاملات، کانالها، کندلها و … استفاده میکنند.
برای استفاده درست از انواع استراتژی معاملاتی باید با تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی آشنا باشید. سرمایهگذاران بازار سرمایه باید به خاطر داشته باشند که هیچ کدام از استراتژیهای معاملاتی در بازار سرمایه نسبت به دیگری اهمیت بیشتری ندارد. شرایط معاملهگر و افق سرمایهگذاری او بهترین استراتژی را برای او انتخاب میکند. گاهی ترکیب استراتژیها نیز میتواند نتایج موفقيتآميزی به همراه داشته باشد.