شما اینجا هستید

آنچه در این مطلب می خوانید تاریخچه مختصری از قهوه در ایران تغییر فرهنگ قهوه خانه گرایش های مصرف کننده در حال ظهور در ایران آینده قهوه تخصصی ایران قهوه در ایران تاریخچه ای طولانی دارد. از قرن شانزدهم، قهوه در سراسر کشور محبوب بوده است.هنگامی که ترک ها امپراتوری عثمانی را در قلمرو ایران […]

آنچه در این مطلب می خوانید

تاریخچه مختصری از قهوه در ایران

تغییر فرهنگ قهوه خانه

گرایش های مصرف کننده در حال ظهور در ایران

آینده قهوه تخصصی ایران

قهوه در ایران تاریخچه ای طولانی دارد. از قرن شانزدهم، قهوه در سراسر کشور محبوب بوده است.هنگامی که ترک ها امپراتوری عثمانی را در قلمرو ایران گسترش دادند، آنها نیز راه خود را برای خرید قهوه همراه کردند.
در قرن شانزدهم، قهوه برای اولین بار در پزشکی مورد استفاده قرار گرفت.

اولین قهوه خانه (قهوه خانه) در میدان معروف نقش جهان اصفهان در سال ۱۶۰۳ ساخته شد.
آن‌ها به مکان‌های محبوبی برای گذراندن اوقات فراغت تبدیل شدند و مردم از همه اقشار، به ویژه کارگران، صنعت‌گران و پیشه‌ران را به خود جذب کردند و درخواست ها برای قهوه روبوستا و قهوه عربیکا افزایش یافت. پس از اینکه چای از طریق جاده ابریشم چین راحت تر به دست آمد و در برخی مناطق شمال ایران کشت شد، چای جایگزین قهوه به عنوان نوشیدنی در قهوه خانه ها شد.از نیمه دوم قرن نوزدهم، قهوه خانه ها تنها به مکان هایی برای استراحت تبدیل شدند که در آن چای و غذا سرو می شد.
در سال‌های اخیر برخی از چایخانه‌های سنتی برای حفظ میراث فرهنگی بازسازی یا بازسازی شده‌اند، مانند چایخانه امیرکبیر در شمال تهران.

با این حال، همانطور که چشم انداز فرهنگی و سیاسی کشور در طول چند قرن گذشته تغییر کرده است، فرهنگ قهوه آن نیز تغییر کرده است. در نتیجه، صنعت قهوه ایران دارای ترکیبی منحصر به فرد از سنتی و مدرن در دم کردن و مصرف قهوه است.

در طول یک دهه گذشته یا بیشتر، قهوه تخصصی به طور پیوسته محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. تعداد کافی‌شاپ‌های تخصصی افتتاح شده در شهرهای بزرگ‌ – به‌ویژه در پایتخت تهران – رو به افزایش است. با این حال، تحریم های اقتصادی اعمال شده در اواخر دهه ۲۰۱۰ به طور قابل درک تأثیر داشته است.

برای اطلاع از قیمت قهوه های مختلف به این صفحه مراجعه کنید.

تاریخچه مختصری از قهوه در ایران

طبق دایره المعارف ایرانیکا، نسبتاً ناشناخته است که اولین بار چه زمانی قهوه وارد کشور شد. مورخان معتقدند که به احتمال زیاد توسط زائران و بازرگانان بازگشته در قرن شانزدهم آورده شده است. در آن زمان ایران به فارس معروف بود.

در سایر کشورهای خاورمیانه و آفریقا در همان دوره زمانی، قهوه اغلب توسط پیروان تصوف (یک عمل مذهبی در اسلام) استفاده می شد تا به آنها کمک کند در طول نماز شب بیدار بمانند.

زمانی که قهوه برای اولین بار به ایران آمد، مصرف آن عمدتاً برای اهداف دارویی اختصاص داشت. پزشکان برجسته در آن زمان ادعا کردند که نوشیدن قهوه می تواند سردرد را از بین ببرد و فشار خون را کاهش دهد.

اما با گذشت زمان، قهوه به عنوان نوشیدنی برای مصرف خانگی و همچنین در قهوه خانه های کشور محبوبیت بیشتری پیدا کرد.

علی حیدری دارای مجوز Q گریدر است.

او می‌گوید: «از لحاظ تاریخی، قهوه یک نوشیدنی محبوب در اجتماعات طبقات اجتماعی بالا بود. پس از مدتی، در بین بقیه مردم نیز محبوبیت پیدا کرد.

علی توضیح می دهد: «مردم در قهوه خانه ها ملاقات می کردند و در مورد مسائل سیاسی، اجتماعی و تجاری بحث می کردند. ایرانی‌ها به مهمان‌نوازی معروف هستند، بنابراین معمولاً ترجیح می‌دهند هنگام نوشیدن قهوه اجتماعی باشند.»

با این حال، علی می گوید که در اواخر قرن نوزدهم، چای در کشور رواج بیشتری پیدا کرد.

او به من می‌گوید: «سال‌هاست در قهوه‌خانه‌های ایران به نوشیدن چای روی آوردند.

این امر عمدتاً به تأثیرات روسیه و چین بر کشور در آن زمان نسبت داده شد، زیرا روسیه و چین دو نفر از بزرگترین مصرف کنندگان چای در جهان هستند. علاوه بر این، تقریباً در همان زمان، ایران شروع به کشت چای خود کرد که این امر آن را برای مصارف داخلی بسیار قابل دسترس‌تر کرد.

چای تا به امروز در ایران محبوب است. سرانه مصرف چای در سال ۲۰۱۳ به ۳ کیلوگرم رسید.

علی توضیح می دهد: “تا دهه گذشته، قهوه دوباره محبوب شده بود.”

تغییر فرهنگ قهوه خانه

اولین قهوه خانه ها در ایران در زمان سلسله صفویه – یکی از مهم ترین سلسله های حکومتی ایران – که از سال ۱۵۰۱ تا ۱۷۳۶ فعالیت می کرد، پدیدار شد.

در آن زمان قهوه خانه ها محل اجتماعات پرنشاط و اجتماعی بودند که اغلب میزبان شعرخوانی، خطبه های مذهبی و بحث های فکری بودند.

امروزه کافی شاپ ها نیز نقشی مشابه در جامعه ایران دارند. با این حال، فرهنگ کافه‌داری مدرن، نسل‌های جوان‌تر را برای معاشرت در قهوه‌خانه‌ها جذب کرده است.

کافی شاپ های زیادی در سراسر کشور به خصوص در پایتخت ایران وجود دارد. فایننشال تریبون در سال ۲۰۱۷ گزارش داد که حدود ۲۵۰ کافی شاپ دارای مجوز در تهران وجود دارد. بدون شک با محبوبیت بیشتر قهوه تخصصی، این تعداد افزایش یافته است.

علی خاطرنشان می کند که کووید ۱۹ اثرات منفی بر جنبه اجتماعی قهوه خانه های ایران داشته است. او می‌گوید: «در طول همه‌گیری، تقریباً همه کافه‌ها مجبور بودند صرفاً خدمات را حذف کنند.

این تنها شکستی نیست که بخش قهوه کشور در سال های اخیر با آن مواجه شده است.

تا کنون، خوشبختانه، تعطیلی ها کوتاه مدت بوده است – به فرهنگ قهوه اجازه رشد و تنوع داده است.

گرایش های مصرف کننده در حال ظهور در ایران

فریبا توضیح می دهد که چگونه بازار قهوه تخصصی در ایران رونق دارد.

او به من می‌گوید: «قبلاً چندین دوره SCA در دسترس بود، از جمله دوره‌های آموزشی مجاز SCA (AST) و رویدادها و مسابقات قهوه.

با این حال، در نتیجه محدودیت‌های اقتصادی بین‌المللی بر ایران، دوره‌های قهوه کشور در حال حاضر عمدتاً توسط ارگان‌های قهوه منطقه‌ای یا ملی برگزار می‌شود و SCA دیگر در کشور وجود ندارد.

با این وجود، تمرکز فزاینده بر آموزش قهوه تأثیر مثبتی بر مصرف کنندگان گذاشته است و به آنها اجازه می دهد تصمیمات خرید آگاهانه تری بگیرند.

علی توضیح می دهد: «مصرف قهوه بر پایه اسپرسو هنوز بیشتر از سایر نوشیدنی ها است. با این حال، ما می توانیم ببینیم که ترجیحات قهوه مردم در طول زمان در حال تغییر است.

به عنوان مثال، علاقه و مصرف قهوه های تک منشا در ایران به طور چشمگیری در حال افزایش است.

فریبا موافق است که سلایق مصرف کننده در حال تغییر است.

او می‌گوید: اکثر مصرف‌کنندگان قهوه نوشیدنی‌های اسپرسو و شیر مانند لاته و کاپوچینو را ترجیح می‌دهند. با این حال، تقاضای فزاینده‌ای برای نوشیدنی‌های تک منشا، اغلب از طرف علاقه‌مندان به قهوه وجود دارد.

افزایش دانش مصرف کنندگان باعث شده است که برخی قهوه بیشتری در خانه دم کنند و همچنین روی تجهیزات دم کردن بهتر سرمایه گذاری کنند.

علی به من می‌گوید: «دسترسی بهبودیافته دستگاه‌های دم‌آوری با کیفیت بالاتر به مصرف‌کنندگان قهوه اجازه می‌دهد قهوه‌های تک منشا را در خانه تهیه کنند.

حسین همچنین خاطرنشان می‌کند که اگرچه فرنچ پرس محبوب‌ترین روش دم‌آوری خانگی در ایران است، اما پرس‌ها در رتبه دوم قرار دارند که نشان‌دهنده تغییر رو به رشد به سمت تخصص است.

آینده قهوه تخصصی ایران

اگرچه صنعت قهوه تخصصی در ایران به سرعت در حال رشد است، حسین همچنان در مورد اینکه آیا این رشد با چنین سرعت ثابتی ادامه خواهد داشت یا خیر، تردید دارد.

او می‌گوید: طی ده سال گذشته، ظهور بیشتر روست‌کننده‌های داخلی و اجرای قوانین تجارت منصفانه در ایران به ایجاد صنعت قهوه تخصصی کشور کمک کرده است.

با این حال، با توجه به افزایش جهانی قیمت قهوه و رکود اقتصادی در ایران، آینده روشنی را برای قهوه تخصصی در ایران پیش‌بینی نمی‌کنم، مگر اینکه دولت به فشارهای اقتصادی و تحریم‌ها رسیدگی کند.»

فریبا معتقد است این تحریم ها صنعت قهوه ایران را برای مدتی عقب خواهد داشت.

او می گوید: «این تحریم ها مانع رشد صنعت قهوه ایران می شود. “این به سادگی نمی تواند با بازارهای تخصصی رو به رشد در کشورهای دیگر همگام شود.”

با این حال، او اشاره می کند که چگونه جامعه بین المللی قهوه از متخصصان قهوه در کشور حمایت می کند.

او می‌گوید: «خوشبختانه ارتباطات خوبی بین علاقه‌مندان به قهوه و متخصصان در داخل و خارج از ایران شکل گرفته است. “این منجر به رشد بیشتر می شود و به ما کمک می کند دانش را به اشتراک بگذاریم.”

فریبا می‌افزاید: امید است این حمایت همچنین منجر به بازنگری و به‌روزرسانی بیشتر دوره‌های SCA در ایران و همچنین تضمین حق شرکت در رویدادها و مسابقات بین‌المللی قهوه شود که در حال حاضر به دلیل تحریم‌ها غیرممکن است.

علی معتقد است که رشد و موفقیت آتی صنعت تخصصی ایران را مدیون حضور آن در رویدادها و مسابقات پیشرو قهوه است.

او به من می گوید: «بعد از ثبت نام متخصصان قهوه ایرانی در دوره های SCA، تعداد علاقه مندان به قهوه تخصصی افزایش یافت. «مسابقات قهرمانی قهوه با حضور داوران رویداد جهانی قهوه در ایران برگزار شد که به رقبای ایرانی این امکان را داد تا در مسابقات قهرمانی بین‌المللی قهوه شرکت کنند.

در سال‌های آینده شاهد نسل جدیدی از باریستاها خواهیم بود که سرمایه‌گذاری بیشتری برای ایجاد نوآوری در صنعت قهوه ایران خواهند داشت.

 

دسته بندی: بازرگانی, صنعت, کسب و کاربرچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

مطلب قبل و بعد
مطالب مشابه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد